Majka murva

Majka murva

18.07.2012 u 11:50

Bionic
Reading

... ili dud. Najbolje ljetno osvježenje. Preporučljivo se verati po stablu u badiću ili kupaćima, jer ostavlja tragove nalik na krv. Ajme koliko šokova sam priuštila vlastitim roditeljima dolazeći s plaže umrljana sokom murve ... vjerujem da nisam bila jedina ;)

U mojem malom, trenutačnom Svemiru murva je majka bobičastog voća.
Divlja, ragranata, prilagodljiva, velika, bogata, ukusna i plodna ljetna poslastica.


Uberljiva i ...


... jestiva ...


... na plaži, jer obično raste na siromašnijim tlima, poput pješčanog, plažnog ...


... u crnoj, crvenoj ili bijeloj varijanti


Bijela murva je poznati dom dudovog svilca, ličinke koja proizvodi svilu

Murava ima po cijeloj Hrvatskoj, u svim navedenim varijantama.
Jednu sam pronašla na plaži i besramno joj pobrstila, poput kakve životinjice, sve plodove koji su mi bili nadomak ruku.


Obožavam okus plodova murve koji su jaaako zdravi, jer obiluju vitaminom C, karotinom, pektinom, jabučnom i limunskom kiselinom te raznoraznim mineralima

Marmeladu, kao i sok od murve spremna sam jesti/piti u neograničenim količinama. Prijateljev je otac godinama proizvodio čisti sok od murve i dijelio ga familiji i prijateljima i baš mi je žao što je nedavno obustavio proizvodnju :(.


Došlo je vrijeme da se sama pozabavim tom rabotom iako se trenutno želim samo i isključivo verati po plažnoj murvi i zabavljati se brsidbom iste! U pauzama kupanje, slušanje Marleya i čitanje stripova Dylan Dog


Možda se pretvorim u dudovog svilca i počnem proizvodit svilu namjesto soka! Tko zna ...


Sve u svemu ako ste na moru navalite na prvu murvu i obrstite je, akovam se da uberite plodove i napravite bar preljev za sladoled (plodovisu vrlo mekani i nježni i lako se nagnječe)

Ako ste pojeli previše sladoleda ili zaradili upalu mokraćnog mjehura ne izlazeći satima iz hladnog mora, list crnog duda izvrstan je lijek za snižavanje šećera u krvi i liječenje upale mokraćnog mjehura. Treba ga samo brzinski posušiti e da biste od njega mogli spravljati čaj ;).