REAGIRALA RAVNATELJICA

Majka u Slavonskom Brodu došla po bebu u jaslice, na glavi je imala podljeve i modrice

23.10.2024 u 17:41

Bionic
Reading

Majka iz Slavonskog Broda ostala je u šoku kada je došla po svoju 15-mjesečnu kćer u jaslice jednog dječjeg vrtića i pritom zatekla ozljede i krvave podljeve na djetetovoj glavi. Roditelji su slučaj prijavili, a najavljuju i tužbu

Tog je dana odgajateljica obavijestila majku Zrinku Krištof Mihajlović da je njezina 15-mjesečna kći zaspala, te da po nju može doći kasnije nego obično. Međutim, kada je došla, zaprepastila se kada je ugledala veliku ozljedu i krvave podljeve na glavi djeteta.

Majka je sve opisala u objavi na Facebooku koju prenosimo u cijelosti:

'Dragi roditelji,

Suprug i ja želimo Vas obavijestiti o incidentu u jaslicama dječjeg vrtića koji pohađa naša kćer stara 15 mjeseci. Dijete ostaje u vrtiću do pola 12 jer je u procesu prilagodbe, nije lako prihvatila vrtić, još uvijek plače, ne spava, te odbija jesti u vrtiću.

Tog dana, dovela sam dijete u vrtić u uobičajeno vrijeme kao i svaki dan, te došla po nju u pola 12, ali odgojiteljica mi je rekla kako je zaspala, te da, ako hoću, mogu je ostaviti na spavanju, na što sam odgovorila da može, i zamolila da mi jave kada se probudi da mogu doći po dijete. Bila sam iznenađena, jer dijete do tog dana nijedanput nije zaspalo u vrtiću.

U vremenu od 7:15 – 10: 05, u grupi od 20-ero djece jasličke dobi, bila je prisutna samo jedna odgojiteljica, druga je došla u 10:05 kao ispomoć iz druge skupine, jer je druga odgojiteljica koja radi u jaslicama na bolovanju.

Odgojiteljica koja je preuzela djecu na spavanju zvala me oko 12:15 i rekla da se malena probudila, a ja sam odmah došla i preuzela dijete. Šokirala sam se kad sam na desnoj strani glave djeteta vidjela veliku ozljedu s krvavim podljevima i modricama sa ogrebotinama, a krvavu ogrebotinu imala je i ispod desnog oka! Na moje pitanje 'šta je ovo', odgojiteljica je odgovorila 'da ne zna ništa', te protupitanjem 'šta je to?', te mi je rekla da se obratim odgojiteljici iz prve smjene.

Meni tada nije bilo ni do čega, uplašila sam se za svoje dijete jer su ozljede izgledale ozbiljno, uzela sam dijete i odmah je odvela na Hitni prijem u Bolnicu gdje je, obavljen pregled kirurga, te snimka kosti glave, i na svu sreću, nije došlo do prijelome kosti lubanje, a zbog mogućeg krvarenje, pregledana je i od strane neurokirurga uz upute o praćenju zdravstvenog stanja i ponašanja djeteta.

O događaju smo obavijestili i Ravnateljicu vrtića i policiju, a dopis smo uputili i Gradonačelniku. Svi od navedenih su odmah poduzeli sve radnje u smislu utvrđivanja odgovornosti i propusta, te smo od Gradonačelnika dobili dopis u kojem, uz izraze suosjećanja i žaljenja zbog događaja, stoji 'da je dječji vrtić utvrdio sve okolnosti o nastanku događaja i proveo disciplinski postupak', te se nadalje u dopisu zaključuje 'da je do incidenta došlo zbog organizacijskog propusta uprave i nedovoljne pozornosti odgojiteljice. Nadalje, djelatnici dječjeg vrtića nisu postupili prema propisanom protokolu, zbog čega ih je uprava dječjeg vrtića disciplinski sankcionirala'.

Jasno nam je da se propusti mogu dogoditi, ali propusti u smislu nepoštivanja propisanih protokola su nedopustivi! Ovaj put nije došlo do ozbiljnih posljedica, možda idući put neko drugo dijete neće biti te sreće!

Dragi roditelji, Vaše dijete u vrtiću mora biti sigurno, okruženo brigom i pažnjom, ako zamijetite bilo kakvu ozljedu Vašeg djeteta, nemojte to šutke prihvaćati, reagirajte, pitajte, zatražite odgovore…mi smo se uvjerili da su odmah poduzete sve radnje koje za cilj imaju spriječiti da se ovako nešto ponovi', napisala je majka iz Slavonskog Broda na Facebooku.

Odgajateljice i dalje rade s djecom

Ravnateljica vrtića potvrdila je za 24sata da ima informaciju o cijelom događaju.

'Mi smo izašli na teren, odmah pri saznanju, stručni tim i ja kao ravnateljica. Utvrdili smo da odgojiteljice nisu postupale po sigurnosno-zaštitnom protokolu. Na temelju toga, izdali smo upozorenje za teže kršenje radnih obveza, a dalje je postupak u tijeku jer i druge institucije utvrđuju daljnje činjenice', rekla je ravnateljica vrtića.

Pojasnila je i kako su odgojiteljice dobile upozorenje zbog kršenja obveze radnog odnosa s mogućnosti otkaza ugovora o radu. 'One i dalje rade s djecom. Čekamo da institucije koje su uključene u ovo donesu svoje odluke, pa ćemo vidjeti daljnje postupanje', kaže ravnateljica.

Rekla je i da je vidjela fotografije ozlijeđenog djeteta. 'Ne mogu slutiti što se dogodilo, majka je odmah sve prijavila policiji i daljnja postupanja su u tijeku', zaključila je ravnateljica.

Kako doznaju 24sata, reagirao je i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, koji će se sutra u jutarnjim satima sastati s majkom djeteta.