vremenska prognoza

Meteoalarmi za tri regije zbog grmljavinskog nevremena, loše se piše i dijelu Jadrana

19.07.2024 u 19:02

Bionic
Reading

Dok je za obalni pojas i dalmatinsko zaleđe danas na snazi crveno upozorenje zbog iznimno visokih temperatura, za središnji dio Hrvatske - gospićku, karlovačku i zagrebačku regiju Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) oglasio je narančasti alarm uslijed kombinacije toplinskog vala i potencijalno opasnog grmljavinskog nevremena koje stiže sa sjeverozapada

Na gospićkom području vjerojatnost grmljavine je veća od 60 posto, uz lokalno moguće izraženije pljuskove. Na karlovačkom području vjerojatnost grmljavine također je veća od 60 posto, a na zagrebačkom području takva je vjerojatnost veća od 50 posto.

Istoku Hrvatske ne prijeti grmljavinsko nevrijeme, ali je i tamo na snazi narančasti alarm - zbog toplinskog vala s temperaturama koje premašuju 35 °C.

Zagrebačka regija ostaje pod naračanstim alarmom zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena i u subotu, kada oluje može očekivati i cijela obala izuzev krajnjeg juga - s tim da su na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana uz grmljavinu mogući obilni pljuskovi i veća količina kiše u kratkom vremenu, posebice u Istri.

  • +4
Nevrijeme u Zaprešiću Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurić

Po DHMZ.u, u subotu se u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu očekuje promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme, mjestimice s jačom kišom te lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji mogu biti izraženiji. Na jugu većinom sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, drugdje duž obale sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na obali i otocima između 24 i 28 °C. Najviša dnevna na kopnu uglavnom od 25 do 30, na Jadranu između 30 na sjeveru i 35 °C mjestimice na jugu.