smrtonosne vrućine

Toplinski val ide kraju, ali nitko ne zna koliko ih je još moguće: Sigurna su samo nevremena

19.07.2024 u 15:01

Bionic
Reading

‘Klimatske promjene pogoršavaju ova vruća razdoblja’, upozoravaju stručnjaci

Ekstremna vrućina koja je ovog mjeseca pogodila mnoge južne i istočne zemlje Europe djelomično je potaknuta valom vrućeg zraka iz sjeverne Afrike.

Izvještava se da je više ljudi umrlo u Italiji, a upozorenja na ekstremne vrućine i smrtonosnu opasnost i dalje se izdaju za zemlje od Portugala, preko Rumunjske, do Cipra.

Ali očekuje se da će smrtonosna vrućina konačno popustiti u mnogim mjestima tijekom vikenda i u sljedećem tjednu, piše Euronews.

Zašto je toplinski val u južnoj Europi trajao tako dugo?

'Sve to ima veze s prilično postojanim vremenskim uzorkom velikih razmjera', objašnjava Lars Lowinski, meteorolog iz meteorološke službe Weather & Radar.

'Južni i istočni dijelovi Europe bili su pod onim što nazivamo grebenom visokog tlaka (poznatim i kao toplinska kupola), što je u osnovi veliko područje visokog tlaka s mnogo vrlo toplog zraka koji se ne kreće puno.'

Nasuprot tome, područja niskog tlaka s hladnijim i promjenjivijim uvjetima dominiraju bliže Atlantiku. Sjeverna Europa pošteđena je vrućine zbog mlazne struje: pojasa brzog kretanja zraka u višim slojevima atmosfere koji razdvaja ova dva vremenska režima.

  • +22
Toplinski val u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic

Tamo gdje se susreću dvije zračne mase - od južne Francuske i Alpa do baltičkih država - bilo je nekoliko krugova jake kiše i jakih grmljavinskih oluja s velikom tučom i jakim vjetrovima, dodaje Lowinski.

Kada se predviđa prestanak toplinskih valova u južnoj Europi?

Temperature su bile oko 6-12 Celzijevih stupnjeva iznad prosječnih vrijednosti za to doba godine, raspirujući šumske požare i zahtijevajući rekordnu potrošnju energije. Neka su područja donijela posebne planove hlađenja, uključujući otvaranje klimatiziranih prostora i zabranu rada na otvorenom da bi se zaštitili ljudi.

Neuobičajeno vruće vrijeme nastavit će se još nekoliko dana, prema Weather & Radaru, s temperaturama koje će ponovno porasti na 35-40 Celzijevih stupnjeva u Srbiji, Italiji, Albaniji, Grčkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj.

'Ovaj prodor hladnijeg, svježijeg zraka početkom sljedećeg tjedna također bi ponegdje mogao izazvati jake grmljavinske oluje, osobito diljem Balkana', kaže on.

Talijanska meteorološka stranica IlMeteo također upozorava na ovu mogućnost, s grmljavinskim olujama predviđenim za mnoga područja zemlje u nedjelju.

Unatoč smanjivanju toplinskog vala, temperature će i dalje ostati visoke do kraja mjeseca. AccuWeather predviđa da će biti 'od nižih do srednjih 30 stupnjeva' u mnogim mjestima u južnoj Europi do 25. srpnja.

Koliko se još ekstremnih toplinskih valova očekuje diljem Europe ovog ljeta?

Predviđanje toplinskih valova - posebice njihovog intenziteta i trajanja - ostaje izazov, a stručnjaci nisu sigurni što nas čeka do kraja ljeta.

Međutim stariji meteorolog AccuWeathera Tyler Roys kaže da je malo vjerojatno da ćemo vidjeti reprizu ovotjedne rasprostranjene vrućine od Italije do Ukrajine.

  • +7
Toplinski val zahvatio je i Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Josip Bandic

'Veća je vjerojatnost da će se lokalizirana ekstremna vrućina (35°C+) pojaviti dan ili dva u isto vrijeme na tipičnim lokacijama, osobito sredinom kolovoza', dodaje. 'Čini se da postoji mogućnost da će se u drugoj polovici kolovoza temperature vratiti na 30-35 Celzijevih stupnjeva na određeno vrijeme.'

Za Lowinskog je veći izazov prezentiranje rizika koji nastaju zbog dugotrajnih toplinskih valova.

'Ekstremne, a ponekad i rekordne temperature, koje smo vidjeli u proteklih nekoliko dana, također su jasan pokazatelj da klimatske promjene pogoršavaju ova vruća razdoblja', kaže on.

'Toplinski valovi sada imaju tendenciju biti intenzivniji, a to uključuje i noćne temperature. Prenošenje tog rizika i to kako pripremiti ljude, životinje i infrastrukturu (klimatizaciju i dodatno opterećenje električnih mreža, naprimjer) postaje sve važnije.'