MIKRODRONOVI

Ovako ukrajinski specijalci ocjenjuju 'crne stršljene' donirane iz Norveške i Velike Britanije

21.11.2022 u 18:32

Bionic
Reading

Ukrajinske specijalne snage koriste već neko vrijeme mikrodronove norveške proizvodnje PD-100 Black Hornet 3 (crni stršljen), a Norveška i Velika Britanija donirale su ih toj zemlji za borbu protiv ruskog agresora. Ukrajinski specijalci zadovoljni su radom mikrodronova te su ih nedavno recenzirali za potrebe Središta za obuku operatera bespilotnih letjelica Kruk, profesionalne škole za upravljanje dronovima u izvanrednim uvjetima, a tportal donosi više o 'crnim stršljenima' koje koristi čak 19 članica NATO-a

Norveška i Velika Britanija donirale su Ukrajini krajem kolovoza 850 mikrodronova PD-100 Black Hornet vrijednih devet milijuna dolara. 'Crni stršljen' je najmanja bespilotna letjelica na svijetu koja omogućuje ukrajinskim oružanim snagama praćenje potencijalnih prijetnji i kretanja neprijateljskih postrojbi. Ukrajinski vojnici nazivaju ovaj mikrodron na daljinsko upravljanje 'oružjem pobjede' jer je dosad na prvim crtama bojišnice spasio mnoge živote branitelja koji su ga ovih dana recenzirali za potrebe obučnog središta Kruk, u kojem se tijekom petodnevnog tečaja mjesečno obuči 80 operatera.

'Crni stršljen' je, ističu ukrajinski specijalci, vrlo tih i gotovo nevidljiv tijekom rada. 'Operater može upravljati dronom jednom rukom. Letjeli smo po vjetrovitom vremenu nekih 10 metara od skupine vojnika i nitko ga nije primijetio jer je izuzetno tih', podijelio je jedan od polaznika tečaja svoje dojmove, objavljene na društvenim mrežama.

  • +2
PD-100 Black Hornet Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Daniel Wiepen

Ovaj mikrodron nudi nadzor i obavještajnu potporu oružanim snagama u kritičnim situacijama jer omogućuje pristup udaljenim lokacijama i osigurava situacijsku svijest na bojnom polju. Valja napomenuti da PD-100 nije ništa drugo nego minijaturna bespilotna letjelica dizajnirana za blisko izviđanje, stoga je njegova primarna misija povećati situacijsku svijest pojedinog operatera ili brojčano malih postrojbi.

Dizajniran na zahtjev Pentagona

Iza 'crnog stršljena' stoji Petter Murren, norveški izumitelj koji je krajem 2007. osnovao Prox Dynamics, tvrtku koja proizvodi najmanje i najnaprednije bespilotne letjelice na svijetu. Murren je počeo kreirati PD-100 već 2008. godine s namjerom stvaranja nanodrona čija bi težina bila manja od 20 grama, a koji može stati u džep premda je opremljen videokamerom. U to vrijeme bio je to najmanji daljinski upravljan izviđački dron na svijetu. Težio je samo 18 grama, a brzina mu je dosezala 10 metara u sekundi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Teledyne FLIR for Government & Defense

Komplet je pak uključivao tri drona, punjač i daljinski upravljač s ugrađenim LCD zaslonom za prikaz slike s kamere mikrodrona, a ona je imala elektro-optičke senzore koji pretvaraju svjetlost u elektronički signal i napredni digitalni termalni senzor tvrtke FLIR Systems Inc. Sve je to omogućilo stabilnije noćne letove i mogućnost praćenja ciljeva.

U 2015. nova verzija PD-100 Black Hornet 2 razvijena je posebno za Pentagon, a mogla je letjeti do 25 minuta te je imala domet od 3,2 kilometra i sadržavala je konvencionalne i termalne kamere. Već godinu kasnije stigao je Black Hornet 3 te se koristi u čak 30 vojski u svijetu, od kojih je 19 u NATO-u.

Treći model u seriji dobio je nekoliko značajnih poboljšanja, među kojima se ističu sposobnosti letenja u područjima bez GPS-a, brzina leta od 21 kilometar na sat, preciznija obrada slike, modularnost koja omogućuje brzu zamjenu baterija i senzora te poboljšani monitor s ažuriranim softverom. Sada je to zapravo osobni izviđački sustav (PRS), kojim upravlja zemaljska kontrolna stanica (GCS), što uključuje baznu stanicu, kontroler i zaslonski modul. Inače, bazna stanica prima dva drona PD-100 Black Hornet 3.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sunday Roast

Paket za operatera sadrži transportni spremnik koji se može pričvrstiti na taktički prsluk, punjač za bateriju, sustav ručnog upravljanja, mali tablet s monitorom od sedam inča i rezervne baterije. Cijeli set težak je oko 1,5 kilograma i vrlo je jednostavan za korištenje. Priprema drona za let ne traje više od dvije minute, a punjenje oko 20 minuta. Dugačak je 10 centimetara, raspon rotora iznosi mu 12 centimetara dok s nadzornom kamerom teži 16 grama.

Kućište drona PD-100 izrađeno je od izdržljive plastike. Njegov aerodinamični oblik može izdržati brzine vjetra do 20 čvorova (10 m/s), a ultrakompaktne dimenzije omogućuju operateru da ga učinkovito koristi u zagušenim i opasnim područjima. Sustav stvara vrlo malo buke, čineći ga gotovo nevidljivim.

Sustavom se može upravljati putem autopilota

PD-100 koristi GPS za letove na otvorenom i navigacijski sustav Vision Base u zatvorenom prostoru, a tu je i elektro-optička kamera koja može proizvesti i fotografije i video u stvarnom vremenu te prikazati na tabletu. Kamera je opremljena zumom za jasniju sliku, a cjelokupnim sustavom može se upravljati putem autopilota. To znači da se može unaprijed programirati određena ruta pomoću internog GPS-a, a dron također može raditi u poluautonomnom načinu rada, slijedeći postavljene točke puta, i vratiti se operateru na njegov zahtjev.

Digitalni kanal za prijenos podataka omogućuje operateru upravljanje bespilotnom letjelicom unutar izravne linije vidljivosti od 1000 metara, a podaci se šalju šifriranim komunikacijskim kanalom na udaljenosti do 2000 metara, što borcu pruža visoku razinu sigurnosti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military TV

Ukrajinska vojska zadovoljna je radom Black Horneta. Visokospecijalizirana bespilotna letjelica dobro služi za izviđanje objekata, desanta i teritorija. Ukrajinski specijalci posebno hvale laku upravljivost, agilnost i činjenicu da ju je teško otkriti, što je čini vrlo pogodnom za borbu u urbanim uvjetima ili na teškom terenu s mnogo prepreka koje ograničavaju vidno polje vojnika. Ukrajinci ističu da im puno veća svijest o okruženju omogućuje učinkovitije akcije i poraz protivnika.

Također, mikrodron pruža mogućnost smanjenja ranjivosti na razne prijetnje, uključujući zasjede i nazočnost eksplozivnih naprava. Uz to, može pomoći malim postrojbama da brže i točnije procijene učinak topničkih ili zračnih napada te utvrde je li potrebna dodatna vatrena potpora. Valja reći da se dron kao dodatni par očiju može poslati i na mjesta koja vojnički pogled ne može doseći, čak i u sobe, podrume ili bunkere.