helena bulaja madunić

Milanović primio osnivačicu Teslopolisa, razgovarali o humanoidnom AI-ju

05.07.2024 u 14:44

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović razgovarao je u petak s osnivačicom i kreativnom direktoricom Teslopolisa Helenom Bulajom Madunić koja mu je predstavila planove i ideje za uključivanje države i društva u razvoj humanoidne umjetne inteligencije na globalnom polju

Predsjedniku Milanoviću je multimedijska umjetnica predstavila međunarodni tim Teslopolisa kao za sada jedini u svijetu koji razvoj umjetne inteligencije promatra i provodi kroz životnu filozofiju i radnu etiku Nikole Tesle.

Riječ je o globalnoj mreži znanstveno umjetničkih laboratorija za koncipiranje teslijanskih modela humanog suživota tehnologije i čovjeka. Osim što je multimedijska umjetnica, Helena Bulaja Madunić je i filmska redateljica, scenaristica, dizajnerica i producentica, autorica eksperimentalnog interaktivnog filma 'Mehaničke figure - inspirirani Teslom' 2003.

Njenu autorsku izložbu 'Nikola Tesla - Mind from the Future', koja se održala u Zagrebu i Budimpešti od 2017. do 2019. posjetilo je više od 150.000 posjetitelja.