UKORAK SA SVIJETOM

Milanović s najpoznatijim hrvatskim fizičarom o ustroju počasne katedre u Splitu

27.05.2024 u 16:33

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u ponedjeljak teorijskog fizičara Gorana Senjanovića skupa s profesorima fizike sa Sveučilišta u Splitu, koji su mu predstavili odluke Senata kojima je ustrojena počasna katedra, tzv. chair pozicija te osnovan Centar za teorijsku fiziku

Profesor emeritus Senjanović u svijetu je najpoznatiji i najugledniji hrvatski fizičar, a svojim idejama i radom dostigao je status jednog od svjetski najrenomiranijih znanstvenika u području fizike elementarnih čestica, a skupa s njime Milanović je primio profesore fizike sa Sveučilišta u Splitu Nikolu Godinovića i Damira Lelasa, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Godinović i Lelas predstavili su Milanoviću odluke Senata Sveučilišta u Splitu kojima je ustrojena počasna katedra, tzv. chair pozicija te osnovan Centar za teorijsku fiziku Sveučilišta u Splitu kao sastavnica koja nema status pravne osobe.

Isto tako, upoznali su ga s inicijativom da se upravo profesora Senjanovića predloži kao prvog nositelja "chair" pozicije i tako uspostavi međunarodno relevantan Centar za teorijsku fiziku.

Na sastanku su pojasnili kako je ta inicijativa vođena idejom i stavom kako i manja sveučilišta trebaju angažirati velike znanstvenike jer bi to moglo unijeti prijeko potrebnu propulzivnost i međunarodnu relevantnost u cjelokupnu hrvatsku znanost. A to bi, smatraju, ujedno doprinijelo i "priljevu mozgova" u Hrvatsku.

Profesori su naglasili kako stvaranje chair pozicije i Centra za teorijsku fiziku na Sveučilištu u Splitu ne zahtijeva velika ulaganja, jer nema potrebe za nabavom skupe eksperimentalne opreme.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bila savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.