Ivica olujić

Milanovićev savjetnik: Vojnici skapavaju, napuštaju službu, a o vojnom roku još ne znamo ništa

19.07.2024 u 23:38

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović često kritizira stanje u Oružanim snagama RH zbog slabe opremljenosti i života za koji kaže da je je ispod standarda, a za Novu TV je o tom problemu govorio njegov savjetnik za obranu, umirovljeni general Ivica Olujić

Nakon što se počelo najavljivati uštede u proračunu u iznosu od oko 1,6 milijardi eura, Milanović je jučer izrazio bojazan da će zbog te uštede neki vojni projekti biti prekinuti te je dodao da 'vojska skapava kad su neke važne stvari u pitanju'. Na pitanje je li to istina, Olujić je reporterki Nove TV Ivani Pezo Moskaljov rekao da je to istina jer da vojnicima nedostaje osobne opreme i da su uvjeti smještaja u nekim vojarnama ispod standarda ovog vremena.

'Vojska treba više obuke, vojnih poslova i onda će manje skapavati, rekao je Olujić i dodao da je Milanović realan kad daje ocjene o stanju u vojsci.

'Vojni proračun bi se trebao povećati u odnosu na ono što govore i ministar, pa čak i predsjednik Vlade, o ambicijama i potrebama i nekakvim nabavama. Nažalost, sve te stvari su ostale na prigodnim izjavama i prigodničarskim govorima, bilo bi dobro da to vidimo konkretno', kaže Olujić koji smatra da bi uštede u obrambenom proračunu ugrozile funkcioniranje cijelog sustava jer da bi se poremetili svi procesi.

  • +5
Hrvatska vojska Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Novci bi se uzeli od obuke što je još jedan problem. Financijska sredstva za obuku vojnika treba pojačati. Mi imamo pojačan izlazak vojnika iz službe, jedan od razloga je što se bave sporednim zadaćama', rekao je predsjednikov savjetnik za obranu. Kaže i da Milanović informacije dobiva uglavnom od Glavnog stožera i na sastancima sa zapovjednicima, a da i od Ministarstva obrane dobiva informacije, ali da ta komunikacija nije na razini na kojoj bi trebala biti u ozbiljnom sustavu. Tako kaže da Milanoviću još uvijek nije predstavljen model služenja obaveznog vojnog roka, s kojim bi se, prema najavi ministra obrane Ivana Anušića, trebalo početi početkom sljedeće godine. Kaže i da javnost još uvijek ne zna tko će provoditi obuku ni koliko će to koštati.

'Ako se želi krenuti s vojnim rokom u siječnju iduće godine, već sad je u rebalansu trebalo osigurati dodatne novce. Postoje neslužbene procjene koliko bi provođenje obuke moglo koštati, ali nije ih radio Ured predsjednika te će one ovisiti o tome koliko će se vojnika pozivati', rekao je Olujić i dodao da tema treba krenuti od toga kakve prijetnje Hrvatska može očekivati, od neke pješačke sile ili nam prijeti opasnost iz zraka.

'Spominju se dva, pa tri mjeseca, pozivaju se svi, pa se ne pozivaju svi. Previše je otvorenih pitanja, treba sjesti i razgovarati, odgovorno', zaključio je predsjednikov savjetnik za obranu Olujić.