velike promjene

Ministar Primorac ne smatra da će izmjene poreza na dohodak najviše pogodovati bogatijima

23.09.2024 u 22:17

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac konačno je predstavio dugo očekivane porezne izmjene koje će značajno utjecati na vlasnike nekretnina i iznajmljivače.

Najveća novost je uvođenje poreza na nekretnine koji zamjenjuje dosadašnji porez na kuće za odmor. Ovaj novi porez iznosit će od 60 centi do 8 eura po kvadratnom metru, a lokalne jedinice samouprave bit će odgovorne za njegovo određivanje.

Jedna od ključnih promjena je mogućnost različitog poreznog opterećenja ovisno o zoni, što znači da će luksuznije nekretnine, primjerice uz more, biti jače oporezivane. Porez neće plaćati oni koji žive u nekretnini ili je dugoročno iznajmljuju, dok će vlasnici praznih kuća ili kratkoročnih najma biti obuhvaćeni ovim porezom.

Značajno povećanje poreza za kratkoročni najam

Poseban udarac stiže za iznajmljivače u turistički atraktivnim destinacijama. Porez na kratkoročni najam drastično se povećava, s minimalnim iznosom od 150 eura po krevetu, dok gornja granica doseže čak 300 eura. Primjerice, apartman za četiri osobe bit će oporezivan s minimalno 600 eura godišnje, što predstavlja rast od 650 posto u odnosu na dosadašnje iznose.

Ministar Primorac u izjavi za RTL Danas pojasnio je kako će se porez primjenjivati te naglasio da neće pogoditi vlasnike koji dugoročno iznajmljuju nekretnine ili žive u njima. Ipak, oni koji nekretnine drže praznima ili ih koriste za kratkoročni najam morat će platiti.

'Ovisi o tome kako će građani odreagirati na uvođenje poreza, proširenje obuhvata i raspone. U slučaju da svi građani odluče staviti svoje nekretnine u funkciju dugoročnog najma, neće ga plaćati više nitko', kazao je Primorac.

Novi porezni okviri za plaće

Uz izmjene vezane uz nekretnine, Primorac je najavio povećanje neoporezivog osobnog odbitka s 560 na 600 eura. Viša porezna stopa primjenjivat će se na zarade veće od 60 tisuća eura godišnje. Također, mnogi gradovi i općine snizili su stope poreza na dohodak, uključujući i veće gradove poput Zagreba.

Ministar je odbacio tvrdnje da će ove izmjene najviše pogodovati bogatijima, naglašavajući kako 52-53 posto građana uopće ne plaća porez na dohodak jer nisu u poreznim škarama. Pojasnio je da će nove porezne mjere pomoći onima s nižim primanjima kroz korekcije u mirovinskom sustavu, dok će povećanje plaća ovisiti o poslodavcima.

  • +8
Ministar Marko Primorac predstavlja nove porezne promjene Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Porez na nekretnine kao alat za smanjenje špekulacija

Jedan od ciljeva porezne reforme je smanjenje špekulacija nekretninama, osobito u turističkim zonama, koje su dovele do rasta cijena stanova i otežale mladim obiteljima kupnju nekretnine. Primorac je naglasio kako visoko porezno opterećenje kratkoročnog najma treba potaknuti građane na dugoročnu iznajmljivanje, čime bi se smanjio pritisak na tržište nekretnina.

Povratnici iz inozemstva oslobođeni poreza

U sklopu reforme, Primorac je najavio i porezne olakšice za iseljenike koji se vrate u Hrvatsku. Oni će biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak u prvih pet godina nakon povratka, što ministar ne smatra diskriminirajućim prema građanima koji su ostali u zemlji. Ova mjera, prema riječima ministra, trebala bi privući radnu snagu u vrijeme kada Hrvatska bilježi rast broja stranih radnika.

Ova porezna reforma, iako dugo očekivana, izazvala je raznolike reakcije, osobito među iznajmljivačima koji će biti najviše pogođeni novim poreznim okvirom. Ministar Primorac zaključio je kako će ove izmjene dugoročno dovesti do pravednijeg sustava oporezivanja imovine te rasterećenja rada.