zbog kafića

Ministarstvo: Grad Split ad hoc odlukama stvara nesigurno poslovno okružje

01.08.2024 u 15:54

Bionic
Reading

Ministarstvo turizma i sporta u četvrtak ocjenjuje da je Grad Split odlukom o ograničenju radnog vremena nekih ugostiteljskih objekata postupio suprotno zakonu i djelovao u smjeru pravne nesigurnosti kao i nesigurnosti poslovnog okružja

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je Grad Split u srpnju prošle godine zatražio tumačenje odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u kojem su postavljena dva pitanja - može li se propisati kraće radno vrijeme za noćne klubove i može li se odrediti kraće radno vrijeme za pojedini noćni klub.

Ministarstvo je odgovorilo da izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave može iz razloga propisanih odlukom predstavničkog tijela odrediti za dva sata raniji završetak radnog vremena samo za ugostiteljske objekte iz skupina "restorani" i "barovi" kojima je određeno radno vrijeme od 6.00 do 24.00 sata, dok noćni klubovi, noćni barovi i disco klubovi mogu raditi od 21.00 do 06.00 sati samo u zatvorenim prostorima te im se odlukom tijela jedinice lokalne samouprave ne može mijenjati propisano radno vrijeme.

  • +4
Split Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin

U travnju ove godine, Gradsko vijeće Grada Splita donosi Odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata za koju je ministarstvo utvrdilo da je u skladu s odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

No, 15. srpnja ove godine Gradsko vijeće Grada Splita skraćuje radno vrijeme (na 21:00 do 24:00, odnosno na 01:00 i 02:00 sati) ugostiteljskim objektima skupine "barovi" koji ispunjavaju uvjete za rad noću te im je rad dozvoljen isključivo unutar zatvorenog prostora, u razdoblju od 1. svibnja do 1. listopada, navodeći kao razlog očuvanje UNESCO-ove baštine.

Ta odluka je stupila na snagu 30. srpnja.

Ministarstvo se, kako se navodi, očitovalo jednako kao prilikom prvog upita za tumačenje odredbi: da ugostiteljski objekti iz skupine "barovi" koji ispunjavaju uvjete za rad noću mogu raditi noću od 21.00 do 06.00 sati, samo u zatvorenim prostorima te im se sukladno odredbama Zakona odlukom tijela jedinice lokalne samouprave ne može mijenjati propisano radno vrijeme. To se odnosi samo na noćne klubove, noćne barove i disco klubove i samo na zatvorene prostore tih vrsta objekata.

S obzirom kako odluka Gradskog vijeća Grada Splita nije prema mišljenju ministarstva u skladu sa zakonom, Ministarstvo turizma i sporta dalo je uputu dopisom od 30. srpnja 2024. da se ona briše.

Ministarstvo naime smatra da odluka Grada Splita ograničava pravo na rad ugostiteljskim objektima koji su zadovoljili sve važeće propise te predstavlja i pravnu nesigurnost za turističke i ugostiteljske tvrtke i njihove zaposlenike, koji u tako predloženom vremenu u trajanju od samo tri sata ne mogu realizirati predviđene ugovore o radu na puno radno vrijeme.

Za ministarstva je dodatno nejasno zašto Grad Split skraćuje radno vrijeme ugostiteljskim objektima u zatvorenim prostorima čije je zakonsko radno vrijeme propisano od 21.00 do 06.00 sati, dok restoranima i barovima u istoj zoni, unutar obuhvata stare gradske jezgre, predviđeno radno vrijeme od 06.00 do 24.00 sata produžuje do 01.00 ili 02.00 sata nakon ponoći, ovisno o lokaciji.

U ministarstvu ističu kako je novi Zakon o turizmu predvidio alate za kvalitetnije upravljanje destinacijama što uključuje odluke o ograničenjima i to na području cijelog grada ili općine ili na jednom dijelu, kvartu ili ulici. No, naglašavaju da će se te odluke donositi pro futuro, s jasnim rokom primjene, kako bi svi dionici u lancu turizma na vrijeme mogli planirati poslovanje.