zapuštena flota

Otkrivena opasna slabost američke mornarice: Padaju rampe, kvarovi se rješavaju godinama

19.10.2024 u 10:16

Bionic
Reading

Vojna flota američke vojske, koja uključuje plovila za logističke i humanitarne misije, suočava se s ozbiljnim problemima održavanja i spremnosti, što ugrožava sposobnost ispunjavanja vojnih zadataka u indo-pacifičkom području

Prema najnovijem izvješću Ureda za odgovornost vlade (GAO), broj operativnih plovila dramatično je smanjen, a postojeća flota je loše održavana i nepripremljena za kompleksne misije koje su pred vojskom, javlja CNN.

Pad operativne spremnosti flote

Unatoč vojnoj politici koja nalaže da plovila moraju biti operativna u najmanje 90 posto slučajeva, trenutna spremnost je ispod 40 posto. To znači da je manje od polovice plovila spremno za misije u bilo kojem trenutku. U izvješću se navodi da je smanjenje flote dodatno otežalo situaciju – broj plovila pao je gotovo za polovicu u posljednjih pet godina, s 134 plovila 2018. godine na samo 70 u svibnju ove godine.

Jedan od ključnih razloga za smanjenje flote je povlačenje starijih plovila između 2018. i 2019. godine, no vojska sada nema dovoljno kapaciteta da nadoknadi taj gubitak. To je posebno problematično u indo-pacifičkom području, gdje su vojne operacije i misije sve češće, a sposobnost vojske da brzo rasporedi ljude, opremu i oružje postaje sve važnija.

Problemi tijekom misije u Gazi

Plovila američke vojske našla su se pod povećalom javnosti tijekom misije izgradnje privremenog pristaništa u Gazi, čiji je cilj bio povećati protok humanitarne pomoći Palestincima. Iako je misija bila od vitalnog značaja, CNN je izvijestio da plovila nisu bila adekvatno održavana niti opremljena za ovakav zadatak. Pristanište je bilo operativno svega 20 dana, uz trošak od 230 milijuna dolara, prije nego što su problemi s resursima doveli do završetka misije.

Nakon završetka misije, vojni dužnosnici odlučili su angažirati civilne izvođače za vraćanje plovila u SAD, navodeći da je to sigurnije i isplativije od samostalnog povratka plovila. Ova odluka dodatno je naglasila nedostatak resursa i održavanja unutar vojne flote.

Značajni izazovi s održavanjem

Izvješće GAO-a otkriva da su ključni problemi s flotom povezani sa starenjem plovila, nestašicom rezervnih dijelova i zastarjelim dijelovima koji više nisu dostupni na tržištu. Ovi faktori doveli su do niza kašnjenja i dodatnih troškova održavanja, često produžujući vrijeme popravka plovila daleko iznad očekivanih rokova.

Jedan od najistaknutijih primjera navedenih u izvješću je plovilo za prijevoz desanta (LCU), koje je na održavanju od 2018. godine. Iako je popravak trebao biti završen do siječnja 2021., kašnjenja su dovela do toga da je plovilo još uvijek neoperativno. Ugovor o održavanju morao je biti izmijenjen sedam puta, jer su naknadno otkriveni dodatni problemi, uključujući potrebu za neplaniranim popravcima više od 40 posto trupa plovila.

Osim kašnjenja u održavanju, izvješće ističe i sigurnosne probleme. Na primjer, identificirani su ozbiljni nedostaci na pramčanoj rampi jednog LCU plovila još 2010. godine, no unatoč riziku od katastrofalnog kvara, vojska nije poduzela potrebne mjere do 2023. godine, kada je GAO upozorio na problem. U međuvremenu, jedna rampa pala je u more tijekom misije u Japanu 2022. godine, ali tek nakon desetljeća zanemarivanja, vojska je započela inspekciju svih plovila ove vrste.

Planovi za modernizaciju

Suočena s ozbiljnim problemima u održavanju i operativnosti postojeće flote, američka vojska aktivno radi na modernizaciji plovila i nadoknadi postojećih nedostataka. Prema riječima glasnogovornice vojske, Cynthije Smith, vojska je posvećena poboljšanju trenutne flote, dok istovremeno ulaže u razvoj moderniziranih plovila koja bi zadovoljila potrebe do 2040. godine.

Jedna od najzanimljivijih opcija koju vojska razmatra je zamjena trenutne flote autonomnim plovilima. Pukovnik Dave Butler, glasnogovornik načelnika stožera vojske, izjavio je da vojska pomno prati razvoj autonomne tehnologije u naftnoj i brodarskoj industriji, te ne vidi razlog zašto se ta tehnologija ne bi primijenila i u vojnom sektoru. Vojska trenutno istražuje kako bi autonomna plovila mogla poboljšati mobilnost, sigurnost i operativnu spremnost u budućim misijama.

Kako bi se ublažili trenutni problemi s kapacitetima, vojska razmatra i mogućnost najma civilnih plovila kako bi ojačala postojeću flotu. U tijeku su pregovori s Kongresom, a nedavno su predstavnici Kongresa posjetili vojna plovila na Havajima kako bi raspravili prednosti ove opcije.