ZDRAVSTVENO STANJE

Mladić odbio svjedočiti u Karadžićevu korist

28.01.2014 u 13:20

Bionic
Reading

Ratko Mladić, bivši zapovjednik vojske bosanskih odbio je svjedočiti na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšeg političkom vođi bosanskih Srba tijekom rata u Bosni i Hercegovini

'Ne želim da svjedočiti zbog svoga zdravstvenog stanja. Zadržavam pravo da ne svjedočim zbog zdravstvenog stanja kao i mojih prava kao optuženog. Predsjedniče Karadžić, ja sam napisao sedam strana, volio bih da ovo čujete i da to razumije naš narod. Ja ne branim ovdje ni sebe ni tebe nego mi zajedno branimo svoj narod', kazao je Mladić.

Kako javlja Slobodna Europa, optuženi general bh. Srba Ratko Mladić odmah je po ulasku u sudnicu izjavio sljedeće: 'Ja Haški sud ne priznajem. To je NATO tvorevina, to nije sud pravde, to je satanski sud koji sudi nama što smo Srbi, što branimo svoj narod od vas. Daću izjavu ali ne priznajem vaš sud, Haški tribunal. On za mene ne postoji', kazao je Mladić. 

Karadžiću i Mladiću se pred Tribunalom u Haagu u odvojenim postupcima sudi za genocid u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, teror nad stanovnicima Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

S obzirom da se nisu nikada pretjerano voljeli ili međusobno uvažavali, ne čudi što su se životni putevi Radovana Karadžića i Ratka Mladića posve razdvojili nakon kraja rata u BiH. Nakon zajedničkog rada na agresiji na Bosnu i Hercegovinu, sada su opet Karadžić i Mladić na istom mjestu u isto vrijeme, na suđenju za ratne zločine u Haagu, gdje borave i u istom zatvoru.

Budući da je Karadžić prije uhvaćen, njegovo je suđenje i dalje odmaknulo, a za danas je dotični pozvao kao svjedoka svojeg bivšeg glavnog generala, za kojega se nada da ga neće teretiti.

Naime, Karadžić Mladića namjerava pitati šest ključnih pitanja, između ostalih i: 'Jeste li me ikada informirali da su ili će biti smaknuti zarobljeni iz Srebrenice?' i slično. Karadžić će Mladića pitati i o opsadi Sarajeva, za čiju se orkestraciju optužuje Karadžića.