ZA PRSTE POLIZATI

Morski plodovi u vijetnamskim rolicama

24.07.2012 u 13:53

Bionic
Reading

... ali i mnoge druge delicije poput raznog povrća, klica, sejtana i naravno - soseva. Jednima ćete ih začiniti, a u druge umakati. Hand made by Chef Komšija Andy, Andrija

Ljeto je započelo vijetnamskim rolicama u najljepšem vrtu u Zagrebu.


Naši su nas dragi susjedi R&A ugostili i počastili slasnom večericom.
Nadasve muževne i spretne ruke koje vidite pripadaju Chefu Komšiji Suprugu Chefice R., Andiju, vrsnom kuharu istančanoga njuha, uha i okusnih pupoljaka ...


... za sve prehrambene gurmanluke

Svježina i raznovrsnost namirnica u kombinaciji s vještinom zamatanja vijetnamskih rolica, uz dostupnost bar soja sosa, oduševit će sve pozvane, dakle prisutne na ljetnoj večerici.

Mi smo Andijeve vijetnamske rolice s morskim plodovima tamanili uz pjenušavo vino Misal, poklon Ane Peršurić koja je prije ljeta održala prezentaciju tih diivnih, istarskih pjenušavih vina koje brižljivo stvara njezina obitelj - Peršurić.

I moram priznati da se izvrsno nadopunjuju s rolicama!

Ako ste na moru u nerobinzonskoj varijanti onda ćete sastojke, rižino tijesto za rolice, pronaći u većim supermarketima kojih, uglavnom nažalost, ima sve više duž Jadranske obale. Tamo ćete pronaći i limete i razne soseve, poput soja sosa, tamarija ili chillija, pa ćete uspjeti egzotično začiniti svoju varijantu rolica.

Što se morskih plodova tiče - možete ih i sami uloviti. Ako ste dovoljno vješti ;).

za 6 vijetnamskih rolica

6 komada rižinog tijesta za rolice (koje izgleda kao gigantska hostija ili supertanka, prozirna tortilja)
svježi začini; metvica, korijander, bosiljak, sojine klice, peršin, listovi zelene salate
2 na sitno nasjeckane rajčice
2, 3 veće mrkve, narezane na trake
komad celera narezan na trake
1, 2 poriluka narezana na trake

morski plodovi;
dagnje, prnjavice, vongole (andy je koristio oštrige), repovi kozica ili škampi, komadi ribe (andy je koristio dimljenu oradu) - sve osim školjaka prethodno na minutu ubacite u kipuću vodu. Školjke možete natoćati u limunovom ili limetinom soku s malo maslinovog ulja

seitan ili dimljeni tofu narezani na trake
šaka nezačinjenog, očišćenog, izmrvljenog kikirikija ili preprženih indijskih oraščića

Sve namirnice rasporedite na posebne tanjure i raščistite radnu površinu.
U poseban tanjur ulijte malo vode u kojoj ćete svaki komad rižinoga tijesta umočiti na par sekundi kako bi omekšao i postao podatan za rolanje.


Kad je tijesto omekšalo izvadite ga iz vode i smjestite na suhu krpu. Počnite ga puniti sadržajem kojim želite.

Prvo stavite malo morskih plodova, onda nasjeckano povrće i na kraju svježe začine. U sve, pa i vegetarijanske varijante, stavljajte izmrvljeni kikiriki ili indijske oraščiće. Prije motanja začinite sve soja sosom ili tamarijem


Zarolajte rolicu tako da je prvo zatvorite/zapakirate prvo ...


... s donje ...


... pa gornje i na kraju ...


... s bočnih strana


Tako dobro umotanu rolicu smjestite na tanjur. Isto učinite sa svim preostalim rolicama do isteka zaliha

Kad ste ih sve zarolali i naslagali na tanjur ili tacnu za posluživanje izaberite umake s kojima ih želite jesti; slatko kiseli, soja, kombinacija vrhnja i wasabija ili nešto što je vama egzotično ili dostupno poput kombinacije limete, dobrog maslinovog ulja, par listića chillija i krupne soli.