... ali i mnoge druge delicije poput raznog povrća, klica, sejtana i naravno - soseva. Jednima ćete ih začiniti, a u druge umakati. Hand made by Chef Komšija Andy, Andrija
Ljeto je započelo vijetnamskim rolicama u najljepšem vrtu u Zagrebu.
Naši su nas dragi susjedi R&A ugostili i počastili slasnom večericom.
Nadasve muževne i spretne ruke koje vidite pripadaju Chefu Komšiji Suprugu Chefice R., Andiju, vrsnom kuharu istančanoga njuha, uha i okusnih pupoljaka ...
... za sve prehrambene gurmanluke
Svježina i raznovrsnost namirnica u kombinaciji s vještinom zamatanja vijetnamskih rolica, uz dostupnost bar soja sosa, oduševit će sve pozvane, dakle prisutne na ljetnoj večerici.
Mi smo Andijeve vijetnamske rolice s morskim plodovima tamanili uz pjenušavo vino Misal, poklon Ane Peršurić koja je prije ljeta održala prezentaciju tih diivnih, istarskih pjenušavih vina koje brižljivo stvara njezina obitelj - Peršurić.
I moram priznati da se izvrsno nadopunjuju s rolicama!
Ako ste na moru u nerobinzonskoj varijanti onda ćete sastojke, rižino tijesto za rolice, pronaći u većim supermarketima kojih, uglavnom nažalost, ima sve više duž Jadranske obale. Tamo ćete pronaći i limete i razne soseve, poput soja sosa, tamarija ili chillija, pa ćete uspjeti egzotično začiniti svoju varijantu rolica.
Što se morskih plodova tiče - možete ih i sami uloviti. Ako ste dovoljno vješti ;).
za 6 vijetnamskih rolica
6 komada rižinog tijesta za rolice (koje izgleda kao gigantska hostija ili supertanka, prozirna tortilja)
svježi začini; metvica, korijander, bosiljak, sojine klice, peršin, listovi zelene salate
2 na sitno nasjeckane rajčice
2, 3 veće mrkve, narezane na trake
komad celera narezan na trake
1, 2 poriluka narezana na trake
morski plodovi;
dagnje, prnjavice, vongole (andy je koristio oštrige), repovi kozica ili škampi, komadi ribe (andy je koristio dimljenu oradu) - sve osim školjaka prethodno na minutu ubacite u kipuću vodu. Školjke možete natoćati u limunovom ili limetinom soku s malo maslinovog ulja
seitan ili dimljeni tofu narezani na trake
šaka nezačinjenog, očišćenog, izmrvljenog kikirikija ili preprženih indijskih oraščića
Sve namirnice rasporedite na posebne tanjure i raščistite radnu površinu.
U poseban tanjur ulijte malo vode u kojoj ćete svaki komad rižinoga tijesta umočiti na par sekundi kako bi omekšao i postao podatan za rolanje.
Kad je tijesto omekšalo izvadite ga iz vode i smjestite na suhu krpu. Počnite ga puniti sadržajem kojim želite.
Prvo stavite malo morskih plodova, onda nasjeckano povrće i na kraju svježe začine. U sve, pa i vegetarijanske varijante, stavljajte izmrvljeni kikiriki ili indijske oraščiće. Prije motanja začinite sve soja sosom ili tamarijem
Zarolajte rolicu tako da je prvo zatvorite/zapakirate prvo ...
... s donje ...
... pa gornje i na kraju ...
... s bočnih strana
Tako dobro umotanu rolicu smjestite na tanjur. Isto učinite sa svim preostalim rolicama do isteka zaliha
Kad ste ih sve zarolali i naslagali na tanjur ili tacnu za posluživanje izaberite umake s kojima ih želite jesti; slatko kiseli, soja, kombinacija vrhnja i wasabija ili nešto što je vama egzotično ili dostupno poput kombinacije limete, dobrog maslinovog ulja, par listića chillija i krupne soli.