odluka fsb-a

Moskva protjerala šest britanskih diplomata: 'Špijunirali su na štetu ruskog naroda'

13.09.2024 u 09:52

Bionic
Reading

Ruska sigurnosna služba FSB priopćila je u petak ujutro da je oduzela akreditaciju šestorici britanskih diplomata u Moskvi, tvrdeći da njihova aktivnost pokazuje da su bili uključeni u špijuniranje i sabotažu

FSB, nasljednik sovjetskog KGB-a, izvijestio je da ima dokumente koji pokazuju da je britanski odjel vanjskih poslova u Londonu odgovoran za istočnu Europu i središnju Aziju koordinirao ono što je FSB nazvao 'eskalacijom političke i vojne situacije' i dobio zadatak osiguravajući strateški poraz Rusije u ratu protiv Ukrajine, piše Sky News.

'Stoga, otkrivene činjenice daju temelj da se aktivnosti britanskih diplomata koje je uprava poslala u Moskvu smatraju prijetnjom sigurnosti Ruske Federacije. S tim u vezi, na temelju dokumenata koje je dostavila Federalna služba sigurnosti Rusije i kao odgovor na brojne neprijateljske korake koje je poduzeo London, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, u suradnji s nadležnim agencijama, prekinulo je akreditaciju šest članova političkog odjela britanskog veleposlanstva u Moskvi u čijim radnjama su pronađeni znakovi špijuniranja i sabotaže', piše u priopćenju FSB-a. Ruska državna televizija objavila je imena i fotografije spomenutih diplomata.

'Englezi nisu prihvatili naše nagovještaje o potrebi zaustavljanja ove prakse (provođenja obavještajnih aktivnosti unutar Rusije) pa smo odlučili za početak protjerati ovu šestoricu', rekao je djelatnik FSB-a za državni TV kanal Rossiya-24. FSB je najavio da će protjerati i druge britanske diplomate ako otkriju da sudjeluju u sličnim aktivnostima.

Državna novinska agencija TASS citirala je glasnogovornicu ruskog ministarstva vanjskih poslova Mariju Zaharovu koja je izjavila da su aktivnosti britanskog veleposlanstva u Moskvi izašle iz okvira diplomatske konvencije i optužila ga za provođenje namjerne aktivnosti osmišljene da nanese štetu ruskom narodu.