OGLASIO SE I ŽUPAN

Na ove maske je Krapinsko-zagorska županija potrošila 100.000 kuna. Roditelji školaraca: Troje djece se s njima istodobno može omotati!

08.09.2020 u 14:54

Bionic
Reading

Potpuno neupotrebljive zaštitne maske dobili su učenici zagorskih škola. Maske su prevelike, jednoslojne i ničemu ne služe

Te je maske naručila Krapinsko-zagorska županija, odnosno župan Željko Kolar koji se još prošli tjedan ‘požalio’ da ‘samo maske za početak školske godine koštaju gotovo 100.000 kuna’, piše nizagorjemalo.hr.

Fotografije maski koje su učenicima podijeljene u školama poslali su roditelji koji nisu mogli vjerovati što su djeca dobila.

'Prema uputama HZJZ-a, maske trebaju biti dvoslojne i priljubljene uz lice. S ovim maskama se po troje djece istodobno može omotati – roditelji ne znaju bi li se smijali ili plakali.'

I dok su druge Županije maske za školarce naručivale od domaćih proizvođača, tvrtki iz njihove županije, iako je Krapinsko-zagorska županija srce tekstilne industrije, župan je maske naručio – od distributera, preprodavača.

Na deklaraciji je označena tvrtka iz Zagreba koja šiva zaštitnu opremu. Iz te firme kažu da oni sa Županijom nisu poslovali, nikakvu isporuku nisu napravili za Zagorje te da je Županija očito njihove maske kupila od distributera. Pojasnili su i da postoje različite veličine, pa koju netko naruči, tu veličinu oni i isporuče.

  • +27
Prvi dan nastave u osnovnim školama u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

'Ove velike maske se nakon nekoliko pranja na 95 stupnjeva smanje zato, između ostalih, šivamo i maske ove veličine. No mi imamo široki asortiman maski', dodali su.

'Županija je u prvom valu nabavila 33.000 platnenih maski, svaki će djelatnik i djelatnica te učenik i učenica naših škola na početku školske godine dobiti po dvije maske', izjavili je prošli tjedan Jasna Petek, zamjenica župana.

Kolar je, pak, u jednom od svojih nastupa čak rekao da će po 100.000 kuna Županija morati trošiti na maske svaki tjedan, piše nizagorjemalo.hr.

O svemu se oglasila i županija. 'Prilikom distribucije dogodila se greška, i u 10-ak osnovnih škola djelomično su otišle krive maske – riječ je o cca. 1500 maski. Ravnatelji preostalih 20 osnovnih škola (sa još 50-ak područnih škola) te ravnatelji svih 9 srednjih škola očitovali su nam se i nisu imali nikakve primjedbe na veličinu maski. Ravnatelji su donijeli odluku, s obzirom da se po preporukama ne treba učenicima nižih razreda uopće davati maske, da im ih ne daju, nego su veće maske podijelili starijim učenicima, o tome su nas obavijestili, i mi smo odmah reagirali', kaže karpinsko-zagorski župan Željko Kolar.

'Moja isprika svima, prije svega svim roditeljima čija su djeca dobila maske neprimjerene veličine te ravnateljicama i ravnateljima koje smo doveli u nezgodnu poziciju. Većinu maski poslali smo već danas, preostalo nam je svega nekoliko škola u koje će maske stići sutra tijekom prijepodneva, prije početka nastave. Ono što je bitno, da prema epidemiološkim uvjetima, nismo napravili niti jedan propust', kazao je župan.

'Vezano za platnene maske, za početak školske godine naručili smo ukupno 33.000 maski (koje proizvode 3 domaća proizvođača; Šatori Kontak, Medo-flor i Salvus), za koje smo izdvojili ukupno 196.416 kuna sa PDV-om, a za 100 tisuća kirurških maski, koje smo, kao što sam rekao nabavili još ranije – izdvojili 122 tisuće kuna sa PDV-om', rekao je župan Kolar.