dodjeljuje ju ep

Nagradu za novinarstvo Daphne Caruana Galizia dobilo istraživanje o nestalim migrantima

23.10.2024 u 21:04

Bionic
Reading

Projekt “Izgubljeni u Europi”, u kojem su novinari iz nekoliko država članica EU-a istraživali nestanak maloljetnih migranata, dobitnik je ovogodišnje nagrade Daphne Caruana Galizia za novinarstvo za 2024., koju dodjeljuje Europski parlament

Istraživanje koje su vodili njemački, talijanski, grčki, nizozemski, belgijski, irski i britanski mediji pokazalo je da je od 2021. do 2023. diljem Europe nestalo najmanje 51 433 maloljetnih migranata bez pratnje.

Istraživanje je otkrilo nevjerojatnu činjenicu da od 2021. svakog dana u prosjeku nestane 47 djece koja su tek stigla u Europu.

U okviru višemjesečnog projekta prikupljeni su podaci iz 31 europske zemlje, među ostalim iz Austrije, Njemačke i Italije, koji otkrivaju da su dosad nestali deseci tisuća maloljetnih migranata.

Stvarni broj mogao bi biti još veći jer zbog nedosljednog dokumentiranja i manjkavih podataka u nekim zemljama izvješća nisu potpuna.

Mediji partneri u ovom istraživanju bili su De Standaard (Belgija), Small Stream Media (Nizozemska), RBB (Njemačka), Knack (Belgija), ANSA (Italija),Domani (Italija) CNN (Ujedinjena Kraljevina/SAD), VRT (Belgija), Εfimerida ton Syntakton (Grčka), The Journal (Irska), Tagesschau (Njemačka i NRC (Nizozemska).

“Ostavštinu Daphne Caruane Galizije nastavljaju novinari koji žive za istinu i odbijaju šutjeti”, izjavila je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola na svečanosti dodjele nagrade u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Nagrada Daphne Caruana Galizia utemeljena je u prosincu 2019. odlukom vodstva Europskog parlamenta. Nazvana je po malteškoj istraživačkoj novinarki i blogerici, koja se borila protiv korupcije i koja je ubijena u eksploziji autobombe 2017.

“Sedam godina poslije atentata na Daphne iznova joj odajemo počast nagradom koja nas podsjeća na dugoročnu predanost Parlamenta tim temeljnim vrijednostima”, rekla je Metsola”.

Za ovogodišnju nagradu kandidirale su se stotine novinara iz svih 27 država članica. Žiri je odabrao trinaest finalista među 318 pristiglih prijava.