tvrda desnica

Najbrže rastući: Tko su europski konzervativci koji su treća snaga u EU

20.06.2024 u 13:22

Bionic
Reading

Europski konzervativci i reformisti (ECR) narasli su na 83 člana i postali treća snaga u Europskom parlamentu, potisnuvši liberale iz skupine Renew Europe iza sebe. ECR zagovara euroskepticizam i reformu Europske unije

Na briselskom sastanku u srijedu u klub ECR-a u Europskom parlamentu primljeno je 11 novih zastupnika - njih pet iz Saveza za Uniju Rumunja te troje francuskih zastupnika koji su napustili Reconquête (Ponovno osvajanje) da bi osnovali novu desnu stranku s Nicolasom Bayom, a koji je već bio član te skupine. Bay je nekadašnji glavni tajnik Nacionalnog fronta Marine le Pen, u međuvremenu rebrendiranog u Nacionalno okupljanje.

S druge je strane Reconquête nacionalistička politička stranka koju je krajem 2021. u Francuskoj osnovao Eric Zemmour, a kao kandidat krajnje desnice na predsjedničkim izborima 2022. zauzeo je četvrto mjesto.

Osim njih, u ECR su ušli po jedan zastupnik Danskih demokrata, bugarske stranke Postoji takav narod i Litavske stranke poljoprivrednika i zelenih. Njihovo pridruživanje ne znači da su te stranke automatski postale članice ECR-a. Recimo, Hrvatski suverenisti su članovi ECR-a iako više nemaju eurozastupnika.

U ECR ih je uvela Ruža Tomašić, pod čijim je okriljem godinama djelovala, a nakon političkog umirovljenja zamijenio ju je Ladislav Ilčić. U novom sazivu Europskog parlamenta u klubu ECR-a djelovat će i Stephen Bartulica iz Domovinskog pokreta, u posljednje vrijeme poznat po aferama Ferrari i imovinska kartica.

Europski konzervativci i reformisti (ECR), ranije poznati kao Savez konzervativaca i reformista u Europi (ACRE), najbrže je rastući politički pokret u Europi. Osnovana 2010. godine, stranka ECR okuplja više od 43 nacionalne stranke i skupine članova u Europskom parlamentu, Vijeću Europe, Odboru regija te parlamentarnim skupštinama OESS-a i NATO-a. Promiče osobnu slobodu, nacionalni suverenitet, parlamentarnu demokraciju, privatno vlasništvo, ograničeno upravljanje, slobodnu trgovinu, obiteljske vrijednosti i decentralizaciju moći.

  • +6
Giorgia Meloni Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vide sebe kao konstruktivnu snagu desnog centra u Europskom parlamentu, zalažu se za Europu nezavisnih nacija i protive većoj moći Europske unije u odnosu na države. Neovisni promatrači i protivnici smatraju ih tvrdim desničarima i euroskepticima.

Najmoćnije stranke unutar skupine su Braća Italije talijanske premijerke Giorgie Meloni, izrazito protuimigrantski orijentirane, potom donedavno vladajuća poljska stranka Pravo i pravda - koja je svoju zemlju dovela u sukob s Europskom unijom zbog ugrožavanja neovisnosti pravosuđa i slobode medija - te španjolski desničari iz Voxa i stranka Finci iz Finske, poznata po ekstremnim stavovima.

Do Brexita su ECR nosili britanski konzervativci, ali od tada je skupina otišla još više u desno, kao i cijela Europa.

Dugo se spekulira o tome da bi mađarski premijer Viktor Orban svoj Fidesz mogao pridružiti ECR-u nakon što je izbačen iz Europske pučke stranke, ali to još uvijek nije realizirano. Ulazak Orbanove stranke bio bi velik poticaj za ECR.

Viktor Orban kod Donalda Trumpa Izvor: EPA / Autor: ZOLTAN FISCHER / HANDOUT

Orban je početkom tjedna napao EPP zbog podjele čelnih mjesta u institucijama sa socijalistima i liberalima, a koji su bili drugi, odnosno treći.

'Njih nije briga za stvarnost. Ne bismo trebali biti naivni: oni će nastaviti podržavati migraciju te slati još više novca i oružja u rusko-ukrajinski rat', poručio je Orban.

Dan kasnije Corriere Della Sera objavio je članak u kojem je detaljno opisao gnjev talijanske premijerke Meloni zato što je ostavljena po strani dok se odvijaju bilateralni razgovori o čelnim mjestima unutar Europske unije i odbila je prihvatiti 'unaprijed zapakiran' odabir bez prethodne 'ozbiljne i dublje' rasprave o izborima. Nezadovoljstvo je izrazio i češki premijer Petr Fiala, čija je stranka također članica ECR-a.

Iako su nacionalisti postigli velik uspjeh na izborima, nisu postatali sila, kako su im ankete predviđale. U novom sazivu Europskog parlamenta imat će više mjesta, ali ipak će ostati manjina.

sve osim nogometa

Učitavanje...