analiza stanja na bojištu

Najgori dani za Ukrajinu, Rusi napreduju na svim frontovima: Izbjegavaju direktne napade, idu u opkoljavanje

25.10.2024 u 11:01

Bionic
Reading

Ruske snage su već godinu dana u ofenzivi. Ipak, protekli tjedan bio je jedan od najtežih - ako ne i najteži - za Ukrajince. Ruske operacije strateški su usmjerene na opkoljavanje ključnih gradova i razbijanje opskrbnih linija, što prijeti otežati već ionako težak položaj ukrajinske vojske

Napredovanje prema Kupjansku i opasnost za ukrajinske trupe

Ruska vojska zabilježila je značajan napredak u blizini grada Kupjanska, važnog opskrbnog središta istočne Ukrajine. Nakon mjeseci postupnog napredovanja Rusi su uspjeli dosegnuti rijeku Oskil, važnu za opskrbu ukrajinskih snaga, povezujući trupe u istočnom Kupjansku s onima u području Borove. Prijelazi preko rijeke Oskil nekoliko su puta bili uništavani ruskim zračnim udarima, što je prisililo ukrajinsku vojsku da opskrbu i pojačanja dovodi duž istočne obale, navodi se u analizi neovisnog ruskog portala Meduza.

Ovaj uspjeh Rusa stvorio je priliku za daljnji napad na Kupjansk iz tri smjera, uz mogućnost dodatnog napredovanja južno uz rijeku prema Borovi. Time bi se otvorila nova bojišnica koja bi ukrajinsku obranu na tom području stavila pod veći pritisak.

Časiv Jar i Toreck na udaru – ugroženi opskrbni pravci

Grad Časiv Jar, smješten južno od kanala Siverski Donjec-Donbas, odavno je bio meta ruskih snaga, no napredak kroz urbana područja bio je spor zbog snažne ukrajinske obrane. Međutim ruske trupe sada su se uspjele probiti preko kanala južno od Časiv Jara, čime su dosegnule njegova predgrađa. Prodorom su ugroženi ključni opskrbni putevi ukrajinskih snaga prema Torecku i Kostiantinivki.

U obližnjem Torecku situacija je pogoršana. Rusi već dulje vrijeme vode borbe s ukrajinskim pričuvama, posebno u visokim stambenim zgradama koje su pružale prirodnu obranu. Ipak, posljednjih dana njihovo napredovanje se ubrzalo, čime su došli do zapadnih predgrađa. Ukrajinska obrana je ojačana krajem rujna, kada su prebačene dodatne brigade i bataljoni, no nije jasno mogu li sada izdržati napade iz dva smjera, s juga i zapada, jer nema dodatnih rezervi za pojačanje.

Selidove i Kurahove – logistički centri pod prijetnjom opkoljavanja

Posebno je ozbiljna situacija u Selidoveu i Kurahoveu, ključnim logističkim središtima ukrajinske obrane u južnom Donbasu. Ruske snage napreduju prema liniji između sela Hirnik i Kurahovskog rezervoara, odakle su ukrajinske snage prisiljene povući se. Time su im otvorene glavne opskrbne rute do Selidovea, što znatno olakšava snabdijevanje trupa koje napreduju prema Pokrovsku, ključnom gradu središnjeg Donbasa.

Ruska strategija uključuje izbjegavanje direktnih napada na najutvrđenije ukrajinske položaje s istoka, pa koriste taktičko opkoljavanje i manevre s juga. Na ovaj način, smanjujući gubitke na bojnom polju, Rusi sve više stežu obruč oko Selidovea, a borbe već traju u središtu grada. Uspiju li zauzeti Selidove, ruske trupe bit će u prilici napredovati prema Pokrovsku, a time bi se stvorili uvjeti za opkoljavanje ovog strateški važnog grada.

Situacija u regiji Kursk i napadi na Sudžu

Osim napredovanja u Donbasu, ruske snage ostvaruju pomake u regiji Kursk, a usmjerene su na grad Sudža. Sredinom listopada probile su ukrajinske linije i stigle do sela Novoivanovka i Zeleni Šlijak, zapadno od Sudže, čime su Ukrajinci u Korenevskom okrugu došli u rizik od opkoljavanja. Ukrajinske trupe uspjele su se povući iz okolnih područja, no dio postrojbi bio je prisiljen na povlačenje pod vatrom ruske artiljerije i dronova.

Kako bi zaustavila njihovo napredovanje, ukrajinska vojska lansirala je protunapad koristeći elitne postrojbe 47. mehanizirane brigade, opremljene zapadnim naoružanjem, uključujući američke tenkove Abrams i borbena vozila Bradley. Ipak, unatoč žestokim napadima, ruske snage su zadržale kontrolu nad Zelenim Šlijakom, a situacija u Novoivanovki još uvijek je neizvjesna.