stiže povećanje

Premijeru i ministrima plaće će biti veće za 40 posto? U igri su dvije mogućnosti

22.05.2024 u 08:52

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković najavio je još jednom u intervjuu za Novu TV da će se ići na podizanje plaća državnim dužnosnicima jer nije normalno to da, primjerice, ministri imaju tek dvadesetu ili tridesetu plaću po visini u svom ministarstvu

Povećanje plaća državnih dužnosnika tražio je i Domovinski pokret, a u izmjene će se ići u idućim tjednima i mjesecima.

Postoje dvije mogućnosti, piše Jutarnji list. Ili će se mijenjati Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika te će im se povećati koeficijenti ili će se ići jednostavnijim putem da Vlada odlukom podigne osnovicu za državne dužnosnike, a koja se nije mijenjala još od kraja 2014. i trenutno iznosi 516,29 eura bruto.

Ako se bude išlo u izmjene zakona, Vlada će morati preuzeti na sebe teret nepopularne mjere, iako je doista sustav sada nakaradan, pa tako glavni tajnici i ravnatelji uprava u ministarstvima imaju značajno veće plaće od ministara, koji su im nadređene osobe, jer su plaće državnih službenika stalno rasle, a posebno zadnjim izmjenama, dok se državnim dužnosnicima osnovica nije mijenjala 10 godina. Tako u prosjeku glavni tajnik u ministarstvu ima neto plaću od 3000 eura, a njemu nadređeni ministar u prosjeku prima 2500 eura, što znači da glavni tajnik ima 20 posto veću plaću od ministra.

Ono što će Vladi biti teško prezentirati jest razina povećanja plaća. Naime, budući da se dužnosnicima u zadnjem desetljeću nije mijenjala osnovica, sada će taj rast u postotku morati biti značajan. Pa tako, ako bi se doista premijeru plaća podigla sa sadašnjih 3260 eura na možda 4500, to je rast od čak 38 posto. Jednako tako, ako bi se, primjerice, ministru financija Marku Primorcu ili ministru rada Marinu Piletiću neto plaća s oko 2500 eura podigla na 3500 eura, to bi predstavljalo rast od čak 40 posto.