RAT I NA YOUTUBEU

Narkokarteli pobili 13 maloljetnika

26.10.2010 u 16:33

Bionic
Reading

U Meksiku više nema vremena ni za pokapanje mrtvih. Dok su sanduci sa 14 pobijenih mladića prošlog petka u Ciudad Juárezu još bili otvoreni, jedna je grupa mafijaša pod okriljem noći upala u komunu kod Tijuane, postrojila 13 maloljetnika i strijeljala ih rafalima puškomitraljeza

Odmah nakon toga, članovi toga narkokartela su upali u radijsku frekvenciju policije i najavili da je to tek početak te da slijedi još 135 likvidacija, da će biti po jedan leš za svaku od 135 tona marihuane koji su policajci nedavno otkrili i zapalili.

Tako je svaki dan na sjeveru Meksika, u blizini granice sa SAD-om, u ratu narkokartela koji se odvija i preko YouTubea, gdje svaka grupa ima svoje pjesme i videoinstalacije prijeteći drugima, ali i vlastima.

Pokolj mladića koji su se odvikavali od droge u Tijuani samo je replika, strašna, svakako, sličnih takvih scena u trogodišnjem ratu narkokartela među njima i s vladom.

Čak su i vijesti postale uzaludne i smiješne, zapravo tragikomične: 'Ubojice koje su ubile 14 ljudi i ranili još 19 tijekom rođendanskog slavlja tražile su pripadnika drugog narkokartela zvanog Miš...'

Nitko više ne zna, jer novi pokolj već stiže, je li taj lopov zvani Miš izmišljen lik, jesu li ubojice iz narkokartela Los Aztecas, ili Artistas asesinos, ili Sinaloa... Policija samo zbraja čahure. I leševe, a televizijske kamere bilježe suze roditelja.

Neko je vrijeme meksički predsjednik Felipe Calderón prihvaćao savjete stručnjaka koji su mu govorili da su svi ubijeni iz redova narkokartela, pa se policija, da budemo iskreni, i nije previše zamarala istragama. Ali sada je drukčije jer je sve više pobijenih nevinih civila, majki, djece, običnih prolaznika koji se zateknu na mjestu gdje se narkokarteli obračunavaju.

Istina je samo to da su bande, nakon tri godine rata i preko 28.000 mrtvih, sve jače i da imaju plaćenike u svim redovima.

Posljednja vijest govori o videu u kojem se vidi stanovitog Maria Angela Gonzáleza Rodrígueza kako, okružen šestoricom mafijaša koji mu prijete oružjem, svjedoči da njegova sestra, Patricia González, koja radi u uredu tužitelja u Chihuahui, zapravo dobiva novac od narkokartela. Mario je, kako sigurno pretpostavljate, već mrtav.

A Patriciju čeka suđenje kada se ustanovilo da je, njezinom zaslugom, na stotine mafijaša ostalo slobodno.