ISTRAŽIVANJA

Nasilne videoigre pomažu protiv stresa i depresije

21.07.2010 u 07:21

Bionic
Reading

Istraživanja ponašanja igrača koji igraju nasilne videoigre uglavnom su negativna, no najnovije kaže da nasilje u igrama pomaže u rješavanju stresa i depresije

Profesor Christopher Ferguson sa sveučilišta A&M International u Teksasu nedavno je proveo istraživanje čiji je konačni zaključak taj da igranje nasilnih videoigara pomaže u borbi protiv stresa i depresije. Istraživanje je provedeno na četirima grupama studenata koji su podvrgnuti znanstveno prihvaćenom izazivaču stresa Paced Auditory Serial Addition Tasku.

Nakon toga, prve dvije grupe igrale su nasilne videoigre Hitman: Blood Money ili Call of Duty 2, treća je morala igrati nenasilnu sportsku simulaciju Madden 2007, a četvrta zbog tehničkih problema nije imala nikakvih obaveza. Dobiveni rezultati kazuju to da grupe koje su igrale ne pokazuju nikakvo povećanje ni smanjenje agresije uzrokovano stresom, no primijećeno je to da oni koji su igrali nasilne igre prokazuju mnogo manje neprijateljstva i depresije od onih koji su se bavili nenasilnim igrama ili uopće nisu igrali.

Kompletno istraživanje objavljeno je u 15. broju stručnog časopisa European Psychologist