europa u dometu

NATO jača štit od raketa iz Rusije: Aegis Ashore brani nas od prijetnje iz Kremlja

11.07.2024 u 10:43

Bionic
Reading

NATO je objavio da je nova američka baza protuzračne obrane u sjevernoj Poljskoj, u mjestu Redzikowo, previđena za otkrivanje i presretanje napada balističkim projektilima kao dio šireg raketnog štita NATO-a, spremna za korištenje. Baza u Poljskoj trebala je biti otvorena 2018. godine, ali je nakon niza odgađanja dovršena tek sada

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na samitu u Washingtonu da je spremnost baze važan korak za transatlantsku sigurnost pred sve većom prijetnjom koju predstavljaju balistički projektili.

'Kao obrambeni savez ne možemo ignorirati prijetnju. Zaštita od projektila bitan je element za NATO-ovu temeljnu zadaću kolektivne obrane', istaknuo je, napominjući da se balistički projektili naširoko koriste u sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku te da se ta prijetnja ne može ignorirati.

Sustav, nazvan Aegis Ashore, baziran je u sjevernom poljskom gradu Redzikowo i sposoban je presresti balističke projektile kratkog do srednjeg dometa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin krajem lipnja najavio je da će nastaviti proizvodnju raketa kratkog i srednjeg dometa s nuklearnim mogućnostima. Takve rakete bile su zabranjene Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), potpisanom 1987. godine između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Washington se 2019. godine službeno povukao iz važnog sporazuma nakon tvrdnje da ga je Moskva prekršila time što proizvodi te rakete. Kremlj je zanijekao tu optužbu.

Što je Aegis Ashore?

Aegis Ashore najavljen je 2009. kao dio Europskog postupnog adaptivnog pristupa (EPAA) i kopnena je varijanta sustava za obranu od balističkih raketa Aegis (BMD). Ovaj sustav uključuje kopnene verzije komponenti koje se koriste na brodovima Aegis, uključujući radar AN/SPY-1, vertikalni lansirni sustav (VLS) Mark 41 i rakete Standard Missile-3 (SM-3).

Sustav je dizajniran za identifikaciju, praćenje i presretanje balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa tijekom njihove srednje faze leta. Kako bi održali korak s rastućom prijetnjom, objekti Aegis Ashore također su uklonjivi, što omogućuje njihovu mobilnost, prilagodljivost i raspoređivanje širom svijeta.

Ključna je to komponenta NATO-ove 'poboljšane operativne sposobnosti' obrane od balističkih projektila, a šefovi država i vlada saveznika istaknuli su je na samitu u Washingtonu.

Cilj NATO-ove obrane od balističkih projektila je zaštititi europsko stanovništvo, teritorij i snage NATO-a od sve veće prijetnje koju predstavljaju. Ključni elementi NATO-ova proturaketnog štita uključuju dvije lokacije američkog sustava Aegis Ashore u Poljskoj i Rumunjskoj, u kombinaciji s razaračima američke mornarice stacioniranima u luci Rota u Španjolskoj te s radarom za rano upozoravanje u Kureciku u Turskoj.

Aegis Ashore je isključivo obrambeni sustav. Oko 200 pripadnika vojnog osoblja stacionirano je na dva mjesta za presretanje u Poljskoj i Rumunjskoj, a lokacija u Deveseluu, u Rumunjskoj, operativna je od 2016. godine.