Neki popularni sirevi poput roqueforta slaniji su od morske vode, a većina ostalih sadrži toliko velike količine soli da ćemo konzumiranjem samo nekoliko kriški premašiti dnevne potrebe, pokazalo je novo britansko istraživanje
Prema studiji objavljenoj u British Medical Journalu čak i najpopularniji sir u Velikoj Britaniji cheddar sadrži prilično veliki udio soli – oko dva posto. Slične količine sadrži i naš podravec.
Vrhom ljestvice dominiraju plavi sirevi poput roqueforta (3,43%), fete (2,51%) i edama (2,29%), dok se pri dnu nalaze sirevi kao što su razni ementaleri (1,07%), mozzarele (0,98%) i krem sirevi (0,73%).
Studija se temelji na analizi 612 britanskih i uvoznih sireva, a trebala je utvrditi je li industrija mliječnih proizvoda napravila kakav pomak prema zacrtanom cilju da se do 2025. dnevni unos soli u Velikoj Britaniji smanji za 30 posto. Naime, liječnici preporučuju dnevnu konzumaciju od pet grama po osobi. Višak soli u organizmu uzrokuje porast tlaka krvi, a time i kardiovaskularne bolesti.
Profesor Graham MacGregor, čelnik organizacije Cash (Consensus Action on Salt & Health) koja je provela studiju, ističe da je smanjenje količina soli u prehrani jedna od najefikasnijih i najisplativijih mjera kojima bi se mogao smanjiti broj moždanih i srčanih udara te zatajenja srca. Budući da su sirevi značajan izvor soli u prehrani Britanaca, dio pritiska je na njihovim proizvođačima.
Proizvođači: Napravite neslani pršut!
Predstavnici industrije mliječnih proizvoda oštro su reagirali na rezultate i zaključke Casha.
'Ovo je uistinu najgluplja stvar koju sam čula u zadnje vrijeme', rekla je Juliet Harbutt, međunarodna stručnjakinja za sireve i čelnica natjecanja British Cheese Awards.
'Tko su ti ljudi i što to oni pobogu jedu', pitala je.
Priznala je da rezultati studije uistinu dokazuju da se količine soli u sirevima mogu smanjiti, jer se u nekima jesu smanjile od kada su vlasti predstavile navedene smjernice, no istaknula je da je soljenje sireva neodvojiv sastavni dio proizvodnje te da neki sirevi jednostavno ne bi bili to što jesu kada bi se udio soli u njima znatnije smanjio.
'To je kao da kažete da bi trebalo smanjiti količine soli u pršutu. Ne samo da ćete izgubiti okus, već ćete ubijati ljude. Poanta soli nije samo u jačanju okusa, već i u konzerviranju', upozorila je Harbutt.
Billy Kevan, čelnik Colston Bassett Dairy i Stilton Cheesemakers' Association kaže da pitanje soli ide dalje od samog okusa.
'Kada počnete prtljati po soli, utječete na cijeli niz čimbenika. Kada je ideja o smanjenju krenula prije nekoliko godina, dobro smo razmotrili količine soli u našim sirevima i proveli testove kako bismo našli optimalne razine koje neće štetiti kvaliteti. Nitko nije završio s proizvodnjom sireva ispod tog optimuma jer svi znaju da tako nastaje loš sir', rekao je Kevan.