Tomašević o godinu dana mandata:

'Nijedna vlada u 20 godina nije napravila ono što smo mi s Holdingom, iako državna poduzeća služe za zapošljavanje politički podobnih'

04.06.2022 u 10:46

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, povodom prve godišnjice svog mandata, poslao je poruku građanima preko facebooka

U poruci navodi kako su on i njegovi suradnici obećali pravu promjenu i da je isporučuju, korak po korak.

'Svi smo svjesni da promjene nisu i ne mogu biti brze ni jednostavne - i prije godinu dana smo rekli da stvari neće ići preko noći, ali zajedno možemo ostvariti nevjerojatne potencijale ovog grada. Zato što radimo velike promjene, imamo i velike otpore. Ali nema tih pritisaka radi kojih bi odustali', piše Tomašević na facebooku. Naglašava kako su Zagreb vratili s ruba financijske provalije, stabilizirali gradske financije te da je prošle godine grad imao najmanji deficit u zadnjih pet godina, kao i da su dospjele neplaćene obveze prema dobavljačima, vrtićima, školama i drugim ustanovama smanjene za nekoliko stotina milijuna kuna.

'Nulta točka promjene bila je promjena modela upravljanja. To je bio i nužni fokus našeg rada u prvoj godini mandata – na pravim i transparentnim javnim natječajima izabrali smo kompletne uprave glavnih gradskih poduzeća, reorganizirali gradsku upravu, izabrali nova upravna vijeća u gradskim ustanovama koji će na javnim natječajima izabrati ravnatelje. Raskrstili smo sa šerifovanjem, pogodovanjem i klijentelizmom. Kod nas, više nije važna stranačka iskaznica nego isključivo postignuća i zalaganja. A to je ogromna promjena, koja nije nužno oku vidljiva', piše Tomašević. Pohvalio se i napretkom u rješavanju problema gospodarenja otpadom.

  • +5
Primopredaja vlasti u Zagrebu 4. lipnja 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Nakon što se 20 godina gotovo ništa nije napravilo da se uspostavi pravi, moderan sustav gospodarenja otpadom, a zbrinjavanje odvojenog otpada se dominantno plaćalo privatnicima, mi smo u ruke gradskih poduzeća vratili zbrinjavanje svih frakcija otpada koje smo mogli, čime štedimo na desetke milijuna kuna godišnje, a izgradnjom sortirnice i kompostane napravit ćemo i novi korak u tom smjeru', piše zagrebački gradonačelnik.

Naveo je i primjer restrukturiranja Zagrebačkog holdinga te se pohvalio kako nijedna Vlada u zadnjih 20 godina nije napravila ništa slično, iako državna poduzeća često služe za zapošljavanje politički podobnih kadrova.

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

'U prvoj godini mandata pokrenuto je i restrukturiranje Zagrebačkog holdinga te proces otpuštanja viška zaposlenika, isključivo rukovodećeg i administrativnog kadra. Nijedna vlada u Hrvatskoj u zadnjih 10, 15 ili 20 godina nije napravila ništa slično, iako je svima jasno da se ni državnim poduzećima ne upravlja kako treba i da često, kao i Holding prije nas, služe za zapošljavanje politički podobnih, često na nepotrebnim radnim mjestima. Paralelno s procesom otpuštanja viška, zapošljavamo i zaposlit ćemo radnike i radnice kojih nedostaje, na operativnim radnim mjestima. Otkad smo preuzeli upravljanje Gradom, zaposlili smo 440 radnika i radnica u gradskim vrtićima, zapošljava se 80 vozača ZET-a i 40 vatrogasaca, a zaposlit ćemo i 40 novih komunalnih redara, kao i nove radnike Čistoće. Revidirali smo mjeru roditelj odgojitelj i započeli radove na prvom od 12 vrtića koje planiramo izgraditi u iduće dvije godine', naveo je Tomašević.

Cijelu poruku gradonačelnika Zagreba možete pročitati u statusu na facebooku.