Tržište rada

Njemačka nije meka: Nikad manje posla i nikad više zaposlenih na određeno

07.06.2024 u 09:27

Bionic
Reading

Stopa Nijemaca koji su zaposleni na određeno dosegnula je rekordnu razinu početkom ove godine. Prema podacima Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB), više od 39 posto zaposlenih više ne radi u punom opsegu radnog vremena

Slabljenje industrije i građevinarstva uzrokuje rekordan broj ugovora na određeno u Njemačkoj.

Prema tome, udio zaposlenosti na određeno u prvom kvartalu 2024. godine porastao je na 39,1 posto - 0,3 postotna boda više nego u istom kvartalu prošle godine. 'Nikada prije udio zaposlenosti na određeno vrijeme u prvom kvartalu nije bio ovako visok', naglašava stručnjak IAB-a Enzo Weber, piše Tagesschau.

'Zaposlenost za stalno je, s druge strane, prvi put pala od korone', rekao je Weber, a kao razlog je naveo slabljenje industrijske i građevinske djelatnosti, kojima dominira dugoročno zapošljavanje.

Prema izračunima IAB-a, 4,45 milijuna zaposlenika imalo je honorarni posao u prvom tromjesečju, 2,2 posto više nego u istom kvartalu prethodne godine. To znači da rast ponovno slijedi dugoročni uzlazni trend prije pandemije. Broj zaposlenih s višestrukim poslovima sada je za oko 540.000 veći nego prije krize.

'Pojedinac nikada nije radio tako malo, osim tijekom pandemije covida, ali općenito svi nikada nismo radili toliko malo', objasnio je Weber. Produktivnost po satu blago je pala za 0,4 posto. 'Zaposlenici su u prosjeku odradili 2,9 plaćenih i 4,4 neplaćenih prekovremenih sati u prvom kvartalu 2024.', navodi se.

Uz to, obujam posla pao je za 0,6 posto, na 15,8 milijardi sati, u usporedbi s istim kvartalom prethodne godine. U prvom tromjesečju 2019. - prije pandemije covida - bio je nešto veći, 15,9 milijardi sati.