hrvatski veleposlanik

Nobilo: NATO u zadnjih 10 godina dokazao da nije zastario

01.10.2024 u 13:14

Bionic
Reading

NATO je tijekom 10 godina Jensa Stoltenberga kao glavnog tajnika dokazao da nije “zastarjela” organizacija i da nije “doživio” moždanu smrt, rekao je hrvatski veleposlanik pri NATO-u Mario Nobilo

“Pod vašim vodstvom dokazali smo da NATO nije zastario ili da je doživio moždanu smrt, nego da je sposoban za reforme, za jačanje transatlantskih veza i za ispunjavanje obveza preuzetih u Walesu”, rekao je Nobilo predsjedavajući sastankom Sjevernotlantskog vijeća na kojem je dosadašnji glavni tajnik Jens Stoltenberg predao dužnost bivšem nizozemskom premijeru Marku Rutteu.

Bivši američki predsjednik i kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima Donald Trump rekao je na početku svog predsjedničkog mandata da je NATO zastario, a francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je Savez “doživio moždanu smrt”.

Nobilo, doajen diplomatskog zbora, veleposlanik s najduljim stažem u NATO, rekao je da je Savez “imao sreću” što Stoltenberg nije poslušao savjet svoga oca da ne preuzima dužnost glavnog tajnika jer je to “dosadna organizacija”.

Stoltenberg je nedavno rekao da je prije deset godina pitao za savjet svoga oca, Thorvalda Stoltenberga, poznatog norveškog političara i diplomata, koji je između ostaloga 90-ih bio i posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju i dopredsjednik Međunarodne konferencije za bivšu Jugoslaviju. Stariji Stoltenberg savjetovao je sinu da ne preuzima dužnost glavnog tajnika jer je NATO “dosadna organizacija”.

Nobilo je rekao da je Stoltenberg bio najveći transformator NATO-a u mnogim područjima. “Prije svega ujedinili ste nas da stanemo iza Ukrajine. Sasvim sigurno ovo nije bilo dosadno desetljeće”, rekao je.

Obraćajući se Rutteu, Nobilo je rekao da ga čekaju ništa manje zahtjevni izazovi.

“Međunarodni sigurnosni sustav se urušava, na europskom tlu vodi se najrazorniji rat od Drugog svjetskog rata. Terorizam, hibridno i kibernetičko ratovanje prijete našem načinu života”, rekao je Nobilo.

“Izazovi koji su pred nama zahtijevaju mnogo diplomatske vještine i snažno vodstvo. Svi vjerujemo da će nas vaše dugogodišnje političko iskustvo, vaša snažna predanost i radna energija potpomognuta čvrstim uvjerenjima i suosjećanjem uspješno voditi kroz turbulentna vremena koja su pred nama”, poručio je Nobilo novom glavnom tajniku.

U izjavi za Hinu, Nobilo je rekao da je NATO u proteklih 10 godina tražio svoj smisao u svijetu koji se mijenja.

“Stoltenberg je obilježio jednu dekadu u kojoj se tolike stvari dogodile na koje je NATO tražio odgovor i neki svoj smisao. Mi smo u mnogočemu vratili NATO na tvorničke postavke zbog ruske agresije na Ukrajinu, Gruziju i drugdje i sada se ponovno bavimo na neki način hladnoratovskim problemima na koje tražimo moderni odgovor”, rekao je Nobilo.

Hrvatski veleposlanik je rekao da je danas jako teško definirati sigurnost jer se više ne radi o dva ideološki suprotstavljena bloka, koja više ne postoje. Također je teško podvući crtu gdje prestaje sigurnost i počinje nesigurnost s obzirom na hibridne i informatičke napade, koji mogu dovesti do većih sukoba.

“Živimo u svijetu koji se promijenio, a mi u NATO-u smo našli svoju ulogu. Naravno, treba nam svježi pristup i mislim da je novi glavni tajnik ta neka nova svježa krv koja će nastaviti seriju reforme i držati nas zajedno jer smo narasli na 32 članice”, rekao je Nobilo.

Što se tiče pitanja koliko predstojeći američki predsjednički izbori mogu utjecati na budućnost Saveza, Nobilo kaže da uvijek treba poštovati volju birača.

“Tkogod pobijedi čini mi se da se američka vanjska politika neće bitno mijenjati jer Amerika ima globalnu odgovornost”, kaže Nobilo.   Dodaje da će u slučaju pobjede Donalda Trumpa možda više biti neizvjesnosti, pokušaja da se prečacem neke stvari riješe, ali da ne vjeruje da bi Amerika mogla otklizati u izolacionizam.

“Ne vjerujem da bi se to moglo dogoditi, nisu takva vremena”, rekao je Nobilo.