špijunska operacija

Norveška izdala tjeralicu za 'nestalim čovjekom', povezan je s prodajom pejdžera Hezbollahu

26.09.2024 u 22:36

Bionic
Reading

Norveška policija raspisala je međunarodnu tjeralicu za norveško-indijskim državljaninom Rinsonom Joseom (39) u vezi s prodajom pagera libanonskoj militantnoj skupini Hezbollah. Prošlog tjedna, pageri povezani s Hezbollahom eksplodirali su, usmrtivši desetke ljudi i ranivši tisuće.

Rinson Jose, osnivač bugarske tvrtke Norta Global Ltd, nestao je tijekom poslovnog putovanja u Sjedinjene Američke Države. Njegov poslodavac, norveška tvrtka DN Media Group, potvrdio je da je Jose 17. rujna otputovao na konferenciju u Boston, no od sljedećeg dana nije bilo moguće stupiti u kontakt s njim, piše The Guardian.

Izvori bliski istrazi navode da je Jose prethodno odbio komentirati optužbe u vezi s pagerima kada ga je 18. rujna kontaktirao Reuters. Nakon postavljenog pitanja o njegovom poslovanju u Bugarskoj, prekinuo je poziv i prestao odgovarati na poruke i telefonske pozive.

Norveška policija izjavila je u četvrtak da su primili prijavu o nestanku osobe te su pokrenuli međunarodnu potragu. 'Jučer smo zaprimili prijavu o nestaloj osobi u vezi s istragom o pejdžerima. Izdali smo međunarodnu tjeralicu za Rinsonom Joseom,' stoji u izjavi policije.

Norta Global Ltd, koju je Jose osnovao u bugarskoj prijestolnici Sofiji 2022. godine, našla se pod istragom bugarskih vlasti zbog povezanosti s opskrbom pagera. Međutim, vlasti nisu pronašle dokaze da su pejdžeri proizvedeni ili izvezeni iz Bugarske.

Eksplozije pejdžera, koje su prema tvrdnjama odgovorni izveli izraelski operativci, dovele su do smrti 12 osoba, uključujući dvoje djece, i ranjavanja do 2800 ljudi. Sljedećeg dana, 25 osoba je poginulo, a više od 450 je ranjeno kada su eksplodirali voki-toki uređaji u libanonskim supermarketima, na sprovodima i ulicama.

Iako su napadi pripisani Izraelu, službene potvrde o umiješanosti izraelskih vlasti nisu stigle.