nova afera golobove vlade

Policija upala u slovensku televiziju zbog snimki muljaža oko drugog bloka Krškog

18.10.2024 u 22:53

Bionic
Reading

Policijski službenici Nacionalnog istražnog ureda posjetili su u petak Televiziju Slovenije kako bi istražili sumnju na kazneno djelo neslužbenog i nezakonitog snimanja sastanka. Dogodilo se to nakon emitiranja emisije Meta, u kojoj su objavljene snimke razgovora koje pokazuju da je među zastupnicima u parlamentu, i to upravo iz Golobove stranke, bilo komplotiranja s ciljem izigravanja volje naroda na temu referenduma za drugi blok nuklearne elektrane Krško

Kako neslužbeno doznaje TV Slovenija, službeno istražuju sumnju na nezakonito snimanje sastanka.

Ovaj skandal dolazi samo dva dana nakon što je premijer i šef vladajuće Slobode, Robert Golob, kazneno prijavljen od strane iste te policije za protuzakonito posredovanje. Prijavila ga je bivša ministrica policije Tatjana Bobnar, tvrdeći da je od nje tražio da iz vrha policije smijeni 'janšiste'.

Kako zaobići referendum

Nova neugodna afera tiče se referenduma o drugom bloku Krškog, teme bliske Golobu budući da je godinama bio direktor energetske tvrtke GEN-I, zbog čega ga se često povezuje s energetskim lobijima. Zastupnici, među kojima ima i onih iz Golobovog Pokreta Sloboda, neformalno su u parlamentu raspravljali o temi realizacije projekta mimo volje birača na referendumu, koji će na ovu temu u Sloveniji biti raspisan. Iz snimki se može razabrati da im je cilj bio kako osigurati realizaciju projekta JEK 2 bez obzira na volju birača na referendumu.

Tajništvo parlamenta upozorilo je zastupnike da ako bi usvojili zaključak o realizaciji projekta JEK 2, ne bi mogli raspisati referendum, i obrnuto. Na to su se zastupnici poigravali mogućnostima kako ubrzati proces pripreme zaključka i referenduma, koji bi se oboje mogli brzo prihvatiti samo neobičnim manevrom.

'Moramo donijeti akt, moramo staviti prijedlog za referendum, pa ga povući iz procedure. Onda rezolucija može biti usvojena - a kada usvojimo rezoluciju, onda možemo s pitanjem raditi što hoćemo", rekla je na sjednici zastupnica Slobode Nataša Avšič Bogovič.

  • +5
Pokret Sloboda, Robert Golob Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/PIXSELL /F.A. BO

Epilog je uslijedio 25. travnja. Na raspolaganju su bila tri rješenja, a prihvatili su drugo: izmjenu referendumskog pitanja i potom istodobno donošenje rezolucije i raspisivanje referenduma. Pitanje je skraćeno. Oko još jednog velikog energetskog projekta ujedinili su se zastupnici inače suprotnih političkih polova.

Iz mlađeg partnera u vlasti - socijaldemokrata - na upit za komentar situacije pisanim putem odgovaraju da su tijekom cijelog procesa izražavali zabrinutost te da je očito da javna rasprava nije dala odgovore na sva ključna pitanja o projektu. Golobov pokret Sloboda danas nije imao komentara.

Od afere do afere

Ovo je još jedna u nizu afera koje se od premijera Goloba odbijaju neobjašnjivom lakoćom. Podsjetimo, samo ove godine upravo emisija Meta otvorila je najveću aferu vlade dosad - onu s preplaćenom zgradom sudova u Ljubljani, kupljenom državnim novcem i prodanom poduzetniku koji je na njoj ostvario četverostruku zaradu. Kriza je raspletena na način da je vođenje ministarstva pravosuđa od smijenjene ministrice Dominike Švarc Pipan preuzeo upravo - Golob.

Spomenuta afera s pritiskom na bivšu ministricu Tatjanu Bobnar, koja je u međuvremenu zbrinuta u uredu predsjednice Nataše Pirc Musar, povlači se već više od godinu dana, a upravo predsjednica je zbog toga zatražila Golobovu smjenu pokaže li se da je vršio pritisak na Bobnar, koja je - inače - jedna od već sedmero smijenjenih ministara iz kvote njegovog Pokreta Sloboda.