postignut dogovor

Nova članica Uprave uvodi red u ZTC? Napokon potpisan pravilnik o plaćama

20.08.2024 u 15:18

Bionic
Reading

Zrakoplovno-tehnički centar donio je novi Pravilnik o plaćama, dodacima i primicima, a potpisao ga je predsjednik Uprave Ivica Vidović, izvijestili su u utorak iz tvrtke

Pravilnik je donesen nakon što su ZTC i Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu postigli dogovor vezan za koeficijente za radna mjesta propisana Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Sporazum koji je prethodio Pravilniku u utorak su potpisali predsjednik Uprave Ivica Vidović i predsjednik sindikata Marijan Luketić.

'Po novom Pravilniku, ukupna masa koja se izdvaja za plaće bit će za 27 posto veća od one za plaće isplaćene u kolovozu dok će se za zrakoplovno-tehničko osoblje u Servisu izdvajati gotovo 37 posto više novca. U ovoj godini to će biti treće povećanje plaće za zrakoplovno-tehničko osoblje te drugo povećanje za sve zaposlenike ZTC-a. Naime početkom godine svim su radnicima plaće podignute za 20 posto, a ključno zrakoplovno-tehničko osoblje, koje radi izravno na održavanju zrakoplova, dobilo je dodatno povećanje plaća', istaknuo je predsjednik Uprave ZTC-a Vidović. Prva plaća po novom izračunu bit će za rujan s isplatom u listopadu.

  • +4
Ministar Anušić posjetio je ZTC u prosincu Izvor: MORH / Autor: F. KLEN

Predsjednik Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu Luketić je rekao: 'Smatram da treba naglasiti da je ovim napravljen iskorak u načinu vrednovanja rada, a na čemu je sindikat inzistirao niz godina. Na transparentnosti i jasnim kriterijima. Dosadašnji sustav nije bio dobar jer je bio bez kriterija. Ovo je velik iskorak. No uvijek može bolje.'

dajana mrčela

Na Pravilniku radila nova članica Uprave

U Upravu ZTC-a početkom kolovoza došla je Dajana Mrčela, prethodnih skoro godinu dana članica Uprave Zvijezde, a prije toga radila je u Saponiji, od 2019. na poziciji predsjednice Uprave te tvrtke. U Upravi ZTC-a Mrčela je zadužena za financije. Znakovita kod ovog transfera bila je njezina zahvala ministru obrane Ivanu Anušiću na društvenim mrežama, a tportal neslužbeno doznaje da su njih dvoje otprije u dobrim odnosima. 

'Ova pozicija nije samo posao, već čast i prilika da svojom stručnošću i iskustvom pridonesem jačanju naše domovine liderstvom i poslovnom izvrsnosti u sklopu tima ministra obrane Ivana Anušića', napisala je početkom mjeseca Mrčela na društvenim mrežama, kad je iz Zvijezde prešla u ZTC.

Nije nemoguće to da je Anušić želio postaviti osobu od povjerenja i iskusnu menadžericu u ZTC da uvede red u tu tvrtku, s obzirom na to da predsjednik Uprave ZTC-a Vidović više od godinu i pol nije želio potpisati Pravilnik o plaćama, iako je ministar u međuvremenu potpisivanjem novog Ugovora o održavanju materijalnih sredstava sa ZTC-om osigurao osnovu za povećanje plaća, zbog čega je sindikat prijetio štrajkom i kraće vrijeme nekoliko radnika bilo je i u 'bijelom štrajku', a uslijed neslaganja uprave i sindikata moglo je doći do ugrožavanja spremnosti protupožarnih aviona koji se održavaju i servisiraju u ZTC-u. Kako tportal neslužbeno doznaje, Mrčela je sudjelovala u izradi novog Pravilnika o plaćama, iz čega se može zaključiti da je počela uvoditi red u ZTC.

Novim Pravilnikom regulirani su koeficijenti složenosti poslova za radna mjesta u Zrakoplovno-tehničkom centru d.d. u rasponu od 1,00 do 3,5 uz osnovicu za obračun plaće koja iznosi 947,18 eura, a dogovorena je Kolektivnim ugovorom. Za dio zrakoplovno-tehničkog osoblja Pravilnikom o plaćama donesen je i zrakoplovno-tehnički dodatak. Važno je istaknuti da su radnicima kroz Kolektivni ugovor u ovoj godini povećana ostala materijalna prava poput naknade za topli obrok, regresa, božićnice i uskrsnice, jubilarnih nagrada, darova za djecu i otpremnine.

'Poboljšanje statusa i materijalnih prava radnika, socijalni mir i stabilnost poslovanja prioriteti su Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra', zaključio je predsjednik Uprave ZTC-a Vidović.