na rusko-afričkom samitu

Nove fotografije Prigožina, u Sankt Peterburgu se druži s afričkim dužnosnicima

27.07.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Na društvenim mrežama i u ruskim medijima pojavile su se fotografije prema kojima se vođa plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin nalazi u Sankt Peterburgu, u kojem se održava rusko-afrički samit

Na tom se samitu nalazi i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je čelnicima afričkih država obećao besplatno žito, a poznato je da skupina Wagner djeluje u više afričkih zemalja, objavio je Sky News. Medij nije uspio dobiti neovisnu potvrdu je li riječ o novim fotografijama, ali je utvrdio da su se prvo pojavile na profilu Dimitrija Sitija, navodnog suradnika skupine Wagner sa sjedištem u Srednjoafričkoj Republici, na Facebooku.

Sky News je potvrdio da je fotografija snimljena u hotelu Trezzini Palace u Sankt Peterburgu, a taj je hotel naveden kao jedan od onih koji se koriste za potrebe rusko-afričkog samita. Još jedna fotografija pojavila se na profilima koji podržavaju skupinu Wagner, a u objavama se tvrdi da se Prigožin nalazi u Sankt Peterburgu te da se sastaje s afričkim čelnicima. Iako nije uspio potvrditi da su fotografije snimljene danas, Sky News naglašava da pretraživanje internetskim tražilicama ne pokazuje da bi fotografije bile ranije objavljene.

  • +5
Jevgenij Prigožin Izvor: Profimedia / Autor: Prigozhin Press Service / Sipa Press / Profimedia

Na profilu @alleyesonwagner na Twitteru, koji prati događaje vezane za skupinu Wagner, navodi se da se na jednoj od fotografija nalazi šef protokola predsjednika Srednjoafričke Republike Faustina Archangea Touadere, a na drugoj vlasnik medijske kuće Afrique Media TV Justin Tagouh, koji blisko surađuje s ruskim državnim medijem Russia Today i kojega zovu 'glasom Moskve u Africi'.

Prigožin je prije više od mjesec dana pokrenuo pobunu protiv vojnog vrha ruske vojske, a nakon što je skoro bez ispaljenog metka zauzeo dva grada, naglo je prekinuo pobunu kad su njegove jedinice bile oko 300 kilometara od Moskve. Nakon tog puča navodno je dogovoreno s ruskim predsjednikom Putinom da će otići živjeti u Bjelorusiju i da će se skupina Wagner rasformirati, odnosno da će oni koji to žele pristupiti regularnim postrojbama ruske vojske, no stvari se nisu odigrale u potpunosti onako kako je dogovoreno. Naime Prigožin je već u više navrata viđen i snimljen u Rusiji, a navodno se susreo i s Putinom.