NAČELNIK GLAVNOG STOŽERA

Novi plan Izraela za Hezbollah: 'Moramo biti spremni za ofenzivu'

28.12.2023 u 06:14

Bionic
Reading

Izraelska vojska sve je spremnija odlučno proširiti svoju borbu protiv šijitske milicije Hezbollah u Libanonu

"Danas smo odobrili razne planove za budućnost i moramo biti spremni za ofenzivu ako bude potrebno", rekao je načelnik glavnog stožera Herzi Halevi u srijedu tijekom posjeta vojnom zapovjedništvu u sjevernom izraelskom gradu Safedu. Izraelske obrambene snage "i unutar njih Sjeverno zapovjedništvo su na vrlo visokoj razini pripravnosti", dodao je.

Izraelska vojska u stalnim je borbama s jedinicama Hezbollaha u južnom Libanonu otkako je islamistički Hamas sa sjedištem u Gazi upao u granično područje u južnom Izraelu 7. listopada.

Hezbollah je u srijedu ispalio rakete na izraelski pogranični grad Kiriat Shmona, a izraelska policija je rekla da je nekoliko zgrada oštećeno. Nitko nije ozlijeđen.

Početkom rata u Gazi, vlasti su iz sigurnosnih razloga preselile desetke tisuća stanovnika sjeverne regije u unutrašnjost zemlje.

Tri osobe, uključujući i borca ​​Hezbollaha, poginule su u srijedu u izraelskim napadima na položaje Hezbollaha u južnom Libanonu, izvijestila je libanonska novinska agencija NNA.

Te borbe od početka listopada predstavljaju najozbiljniji vojni sukob od drugog libanonskog rata 2006. godine.

  • +3
Izraelski šljemovi Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons - Izraelske obrambene snage

Ali promatrači kažu da obje strane još uvijek slijede određena neizgovorena pravila, jer su dosad izbjegavale daljnju eskalaciju.

Hezbollah, kojeg podržava Iran, kontrolira vladu u Libanonu i ima arsenal projektila koji predstavlja prijetnju Izraelu.

Židovska država je pak vojno sposobna nanijeti nemjerljivu štetu Libanonu.