moderno ratovanje

Novi život rotirajućih topova: Dvije zemlje ih testiraju u obrani od dronova

Bionic
Reading

Dronovi su se pokazali kao posebno opasno oružje u modernom ratovanju. I Ukrajina i Izrael sada istražuju isplative načine na koje se suprotstaviti bespilotnim letjelicama koje lansiraju njihovi neprijatelji, piše Business Insider

Izrael, navodi Business Insider, istražuje koliko je izvedivo postaviti rotirajući top M61 Vulcan sa šest cijevi, a koji se inače nalazi na američkim borbenim zrakoplovima, na vrh oklopnih vozila raspoređenih na sjeveru zemlje, uz granicu s Libanonom. Hezbolah, koji ima potporu Irana, utrostručio je broj napada dronovima na sjeverni Izrael u posljednja tri mjeseca, prisiljavajući Tel Aviv da potraži način za učinkovitiju obranu, a da to nisu projektili.

Iako imaju jednu od najnaprednijih svjetskih mreža protuzračne obrane, Izraelci još uvijek imaju problema sa suprotstavljanjem dronovima, a top M61 mogao bi se pokazati održivim i isplativim rješenjem za obranu oklopnih kolona i kopnenih trupa.

Ukrajina je, što se tiče obrane od dronova, u svjetskom vrhu. Tako su osmislili novo rješenje za obranu od napada iranskim bespilotnim letjelicama Šahid, koje je uvezla Rusija. Kijev koristi ogromnu mrežu senzora za otkrivanje ruskih dronova, a ti se podaci onda prosljeđuju na položaje diljem zemlje na kojima se nalaze teški mitraljezi i rotirajući topovi postavljeni na oklopna vozila i oni ih zatim pokušavaju oboriti.

Postoje sličnosti između ukrajinske strategije i novog izraelskog pristupa, rekao je Federico Borsari, stručnjak za obranu pri Centru za analizu europske politike (CEPA).

'U načelu, da, ovo što Izrael radi nalikuje onome što je učinila Ukrajina stvaranjem mobilnih timova koji su imali teške mitraljeze, snažne reflektore i druge senzore za obranu od Šahida i drugih sporoletećih bespilotnih letjelica na malim visinama', rekao je Borsari za Business Insider.

Ukrajinci trebaju isplativo rješenje kako bi se obranili od tisuća jednosmjernih napada dronovima koji su ih prisilili da potroše velike količine svojih skupih projektila protuzračne obrane. Gepardi isporučeni iz Njemačke imaju dizajn topova koji datira iz 1960-ih, a pokazao se vrlo učinkovitim u obaranju dronova i jeftinije je rješenje od modernije protuzračne obrane poput NASAMS-a; svaka NASAMS-ova raketa košta oko milijun dolara. Međutim Ukrajina se suočava s ozbiljnim poteškoćama u nabavi više streljiva za automatske topove Gepard.

  • +3
PZO samohotka Gepard Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Derwatz

'Mislim da Izraelci vjerojatno vide što funkcionira, a što ne funkcionira u Ukrajini — ključ je stvoriti učinkovitu i relativno jeftinu obranu od dronova, a Ukrajinci su trenutno u razvijanju takvih sustava u samom svjetskom vrhu', rekao je Samuel Bendett, stručnjak za bespilotne i robotske vojne sustave u Centru za pomorske analize.

'Još jedan aspekt koji treba uzeti u obzir je da takvo oružje može djelovati protiv određenih vrsta dronova, ali ne i protiv drugih', dodao je Bendett.

Borsari iz CEPA-e vjeruje da bi top M61 mogao biti 'zanimljivo rješenje' za obranu od određenih vrsta bespilotnih letjelica.

'U načelu, njegovo korištenje nije novost i sličan je mnogim drugim protuzračnim topovima koji su korišteni u obrani od dronova u Ukrajini', rekao je Borsari.

'Integracija s radarskim ili elektrooptičkim/infracrvenim (EO/IR) senzorima za praćenje svakako može poboljšati njegovu točnost, ali ovo je oružje i dalje namijenjeno misijama C-UAS', dodao je Borsari.

M61 nose borbeni avioni kao što su F-16 Fighting Falcon i F/A-18 Hornet te mogu ispaliti metke od 20 milimetara na mete udaljene do tri kilometra. Ima snagu i brzinu paljbe za uništavanje nadolazećih dronova, ali njegova isplativost ovisi o tome koliko metaka mora ispaliti da bi ih oborio. Uz to, pitanje je koliko bi M61 bio efektivan u obaranju bržih bespilotnih letjelica.

'Dakle M61 može biti rješenje, ali nije jedino', kaže Borsari.

Izrael je prethodno integrirao topove M168 Vulcan i rakete FIM-92 Stinger u svoj sustav protuzračne obrane kratkog dometa Machbet, a koji je razvio 1990-ih na temelju američkog oklopnog transportera M113. Ideja za postavljanje M61 mogla bi biti prvi korak u razvoju nečeg sličnog za borbu s bespilotnim letjelicama.

Borsari vjeruje da se transporter M113 može 'prenamijeniti' u bespilotno kopneno vozilo (UGV) za obranu od dronova.