PROGNOZE STRUČNJAKA

Očekuje se pad gospodarstva 10. tromjesečje zaredom

30.05.2014 u 08:24

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvo tromjesečje, a unatoč solidnom rastu industrijske proizvodnje i izvoza, većina makroekonomista očekuje pad gospodarstva 10. kvartal zaredom

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,3 posto na godišnjoj razini. Pritom jedan očekuje rast od 0,2 posto, dvoje stagnaciju, a ostali pad između 0,3 i 0,5 posto.

Pokažu li se njihove procjene točne, bio bi to znatno sporiji pad nego u četvrtom lanjskom tromjesečju, kada je gospodarstvo potonulo 1,2 posto.

Domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni.

Nadu da je u prvom ovogodišnjem kvartalu gospodarstvo provirilo iz recesije podgrijavaju podaci o rastu industrijske proizvodnje i izvoza.

U prva tri mjeseca industrijska je proizvodnja porasla za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a izvoz je skočio za 7,9 posto.

'Međutim to još uvijek nije dovoljno za pozitivne stope rasta BDP-a na godišnjoj razini. Negativan doprinos očekujemo prvenstveno od investicija i osobne potrošnje, a nepovoljna kretanja mogao bi ublažiti neto pozitivan doprinos izvoza roba i usluga te nastavak potrošnje države', navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Sudeći po rastu proračunskih rashoda, u prvom je tromjesečju državna potrošnja ojačala u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no nejasna je slika osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a.

Naime prema kalendarski prilagođenim podacima, promet u trgovini na malo u prva je tri mjeseca porastao oko 0,5 posto, no prema izvornim indeksima zabilježio je pad od otprilike 0,4 posto.

'Očekujemo blagi pad ili stagnaciju osobne potrošnje zbog nastavka nepovoljnih trendova na tržištu rada, stagnacije plaća, visoke razine pesimizma i nastavka procesa razduživanja', navodi se u anketi Hine.

Većina makroekonomista očekuje i daljnji pad investicija, na što upućuju podaci iz građevinarstva. U prva dva mjeseca obujam građevinskih radova bio je oko 10 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju.

'Očekujemo nastavak pada kapitalnih investicija, na što ukazuje dosta snažan pad građevinskih radova na samom početku godine. Ako pak gledamo kretanja u trgovini na malo, izvorni indeksi ukazuju na realno smanjenje prometa. Zbog toga se pozitivni trendovi u industriji zasad neće značajnije oslikati kroz kretanje ukupnog BDP-a', zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.