stiže promjena vremena

Od početka tjedna kiša: Prognostičar DHMZ-a otkrio kada se vraćaju sunčani dani

18.08.2024 u 21:59

Bionic
Reading

Početkom tjedna svježije, česta kiša, gdjekad i obilnija, uz grmljavinu, pa i olujno nevrijeme, a od četvrtka stabilnije i opet toplije. Na Jadranu lokalno jaka bura.

U ponedjeljak na istoku Hrvatske dnevna temperatura još oko 30 °C, ponegdje i malo viša. U prvom dijelu dana sunčana razdoblja, uz kišu i grmljavinu uglavnom na zapadu. Poslijepodne i navečer porast naoblake te će i na krajnjem istoku biti pljuskova, moguće i izraženijih, uz veću količinu oborine.

U središnjoj Hrvatskoj prevladavat će oblačno, mjestimice uz sunčana razdoblja. Kiša ponegdje u noći i prijepodne, a osobito poslijepodne i navečer, kad može biti obilnijih pljuskova. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni, a najviša temperatura od 24 do 28 °C.

U Gorskoj Hrvatskoj između 20 i 24 °C, a na sjevernom Jadranu od 26 do 29 °C. Kiša česta, mjestimice obilnija, a mogući su jaki pljuskovi s grmljavinom i prolazno pojačanim vjetrom. Puhat će inače u gorju slab do umjeren sjeveroistočnjak, a na moru jugo, mjestimice bura, podno Velebita s jakim udarima.

Promjenjivo će biti i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Treba računati na lokalne nevere s većom količinom kiše te jakim i olujnim vjetrom, a moguća je i tuča. Uz jugo, samo rijetko jako, temperatura će danju porasti do vrijednosti između 26 i 29 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na krajnjem jugu Hrvatske, također uz jugo, samo mjestimice moguće jako, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito, ponegdje i valovito. Bit će promjenjivo s povremenom kišom, a mjestimice može biti nevera, osobito u noći i prijepodne.

Kiša u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Gotovo za cijelu kopnenu Hrvatsku upaljeno je za ponedjeljak narančasto upozorenje zbog obilne kiše i nevremena. Pod žutim alarmom zbog jake bure ili juga su zapadna obala Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, sjeverna, srednja te južna Dalmacija.

Do srijede povremena kiša

U utorak još ponegdje na kopnu kiša, moguće i grmljavina, a pljuskovi su izgledni i u srijedu. Pritom promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U četvrtak pak pretežno sunčano. Temperatura bez veće promjene.

Na Jadranu će u četvrtak također prevladavati sunčano, a obilje sunčanog vremena i u srijedu, pri čemu uglavnom samo u Istri može biti lokalnih pljuskova. Na njih valja računati tijekom utorka duž cijele obale. Puhat će bura, ponegdje i jaka, posebice u četvrtak, a na jugu će još i u utorak biti juga, u srijedu prolazno sjeverozapadnjaka, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Podsjetimo, DHMZ je već prije par dana izdao upozorenje na promjenu vremena. Tada su poručili da će oborine biti neravnomjerno raspoređene. Osim lokalno obilne kiše, moguća je i tuča te olujni udari vjetra pa se ne mogu isključiti štete. Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.

Zbog hladnijeg zraka u nižim slojevima atmosfere, a pogotovo s odmicanjem visinske ciklone prema jugoistoku, zapuhat će i jaka, na udare vjerojatno olujna bura, ponajprije na sjevernom Jadranu što će malo i sniziti vrlo visoku temperaturu mora, a moguće i otežavati promet na već poznatim dionicama cesta i autocesta.