Završio toplinski val

Upozorenje meteorologa: U nedjelju mogući pljuskovi, pijavice, tuča i bujične poplave

17.08.2024 u 22:20

Bionic
Reading

Nakon snažnog toplinskog vala, kojeg obilježava dugotrajno vrlo velika opasnost na vrućinu koja može djelovati na zdravlje, od nedjelje nastupa zamjetna promjena vremena. No nije neobično da se takve promjene događaju poslije blagdana Velike Gospe, naglašavaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Tako je prognoza za nedjelju da će biti djelomice sunčano, nestabilno i manje vruće nego proteklih dana. Uz promjenjivu naoblaku, mjestimice kiša i izraženi pljuskovi s grmljavinom očekuju se već u noći na nedjelju na sjevernom Jadranu, poslijepodne u unutrašnjosti, a uglavnom tek navečer i uz dalmatinsku obalu. Pritom je moguće grmljavinsko nevrijeme s prolazno jakim i olujnim udarima vjetra, osobito na Jadranu, prognoza je DHMZ-a.

Vjetar će biti slab, većinom na Jadranu i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, na jugu navečer jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu od 22 do 27 stupnjeva, a najviša dnevna bit će između 30 i 35 stupnjeva. DHMZ je za nedjelju izdao žuti i narančasti meteoalarm i zbog grmljavinskog nevremena, ali i zbog još uvijek visokih temperatura.

Meteorolog Nikola Vikić-Topić u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao je što možemo očekivati u nedjelju i ponedjeljak.

'Sutra ćemo imati mnogo grmljavine i obilne kiše koja će pasti u jako kratkom vremenu. Lokalno će biti i bujičnih poplava, osobito u mjestima na obali. Moguća je i tuča, ponajprije u Istri i unutrašnjosti Hrvatske. Moguće su i pijavice kad stiže hladna fronta, osobito na moru. Dakle, cijeli niz opasnih vremenskih prilika. Zato je na snazi i DHMZ-ovo upozorenje na grmljavinu za cijelu državu. Isto tako, u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak ujutro će biti još nestabilnije vrijeme pa bi se s obzirom na to mogao mijenjati i stupanj upozorenja na više. Treba pratiti', rekao je Vikić-Topić.

  • +18
Ilustrativna galerija/Obilna kiša i poplava u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac