ODBOR ZA OBRANU

Zastupnici glasali o sudjelovanju hrvatskih časnika u NSATU misiji, Anušić objavio pismo šefa vojske

Bionic
Reading

Saborski Odbor za obranu ponovno raspravlja o slanju hrvatskih vojnika u NATO misiju NSATU, a predsjednik Zoran Milanović ponovno je zabranio dolazak na odbor načelniku Glavnog stožera Tihomiru Kundidu

Na početku sjednice inistar obrane Ivan Anušić objasnio je na početku sjednice što je NSATU misija. Govorio je i ostalim misijama u kojima sudjeluju hrvatski vojnici, prenosi N1.

Nakon Anušićevog izlaganja, Marija Selak Raspudić rekla je da je riječ o sigurnosno izrazito osjetljivoj temi, a da nas vrhovni vojni zapovjednik - obmanjuje. Anušić je odgovorio Selak Raspudić kako je Milanović nekoliko puta otkrio klasificirane podatke o OSHR-u, poput toga koliko je pripadnika OSHR-a.

'Mediji to nisu uhvatili, ali jesu službe. Njegove izjave i njegovih savjetnika, desno od mene, su u pravilu neistine. DIplomatski gubimo izričaj kako to nazivati', kaže Anušić dodavši kako je riječ o neistinama koje uznemiruju hrvatsku javnost.

Hrvati najviše vjeruju OSRH-u

Odgovarajući HDZ-ovom Nikoli Mažaru na pitanje bi li Tihomir Kundid, bez obzira na politiku, trebao doći pred Odbor, Anušić kaže kako bi načelnik Glavnog stožera relevantan tumačiti svaku aktivnost, operaciju ili misiju. 'On je u potpunosti neovisan od bilo kakvih političkih utjecaja', kaže Anušić objašnjavajući da kada on tumači detalje NSATU-a, njemu mogu spočitnuti da to radi jer je član HDZ-a, a Kundidu ne.

'Hrvatski narod najviše vjeruje OSRH-u', rekao je. Dodaje i kako je otmica to što Milanović drži Kundida u svom uredu dok ne prođe sjednica Odbora.

Hrvoje Zekanović pitao je Anušića je li veća ugroza slanje vojnika u Indiju, Pakistan ili Kosovo ili dva vojnika u Njemačku. Također je pitao je li Milanovićev veto šamar Saboru. Anušić kaže kako je vidljivo nepoštivanje države i Sabora koje Milanović pokazuje, kao i prije nekoliko mjeseci.

<<Milanović se oglasio, pokušao objasniti zašto je zabranio Kundidu dolazak u Sabor>>

  • +5
Odbor za obranu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'Naše snage godinama sudjeluju u mnogim akcijama. Upravo je Milanović kao premijer poslao 150 vojnika u Afganistan 2015. Sada, ova dva časnika ne idu ni u Ukrajinu ni u Afganistan, nego u Njemačku. To je trebao pojasniti Kundid, ali pojasnit ću ja što su tamo trebali činiti', kaže Anušić.

Mađarska jedina odbila sudjelovati u misiji

Ivana Kekin iz Možemo upozorila je da se širi puno dezinformacija o NSATU misiji. 'Zanima me, da nam konkretno kažete, koji broj zemalja članica NATO-a je donio odluku da šalju svoje vojnike u logističke centre', pitala je Kekin.

Anušić je odgovorio da je samo Mađarska decidirano rekla da neće sudjelovati u misiji. 'Upravo iz tog razloga je ova politička rasprava. Ako ćemo se svrstavati uz politiku Mađarske, onda se svrstavamo uz zna se čiju politiku. Nijedna zemlja u ovom trenutku nema političku problem slanja vojnika u NSATU misiju, a koji broj ih je određen, ta informacija je klasificirana', rekao je.

Na pitanje Sandre Benčić da objasni detaljnije, Anušić je ponovio kako će do kraja godine biti donijete parlamentarne odluke o tome koje zemlje šalju svoje vojnike u misiju, ali da broj osoblja koje šalju nije podatak koji će biti dostupan javnosti, da se radi o klasificiranom podatku.

'I da znamo ne možemo govoriti o broju ljudi, to je klasificiran podatak', kaže ministar.

<<Vlada žestoko po Milanoviću: Služi kao instrument ruske propagande>>

Odbor za obranu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/Pixsell

'Milanović nikad nije rekao da će vojnici ići u Ukrajinu'

'Predsjednik podržava prisustvo vojnika u NATO misijama, i to u onim koje su tiču na uspostave i čuvanja mira. U ovoj misiji se radi o stavljanju na jednu od strana', pojasnio je odluku predsjednika predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić.

'Ukrajina nije članica NATO-a i ne postoji obveza da joj se pomogne. Predsjednik nije bio protiv osnivanja misije u kojoj će svaka zemlja odlučiti hoće li sudjelovati. I u KFOR-u ne sudjeluje osam zemalja, jel one sad izlaze iz NATO-a?', upitao je Miljenić.

'Predsjednik je nikad nije govorio da bi vojnici išli u Ukrajinu, ali radi se o misiji potpore jednoj od zaraćenih strana', dodao je.

'Ako zatvorite sjednicu, Kundid će doći'

Miljenić je spomenuo klasificirane podatke i rekao da će Kundid doći na sjednicu ako se ona zatvori za javnost. 'Ako se odbor osigura da može raspravljati o klasificiranim podacima, naravno da će Kundid doći', poručio je.

'Načelnik stožera neće se uvlačiti u političke procese', kaže Miljenić.

'Ili će zatvorene sjednici bit, ili načelnika neće bit', dodao je, odgovarajući Mariji Selak Raspudić.

HSLS-ov Darko Klasić spočitnuo je u svom izlaganju Milnoviću da je kao premijer poslao MIG-ove na remont u Ukrajinu, a sada je naziva jednom od najkorumpiranijih država na svijetu.

Anušić pročitao Kundidovo izvješće

Anušić je izvijestio da je zatražio od Kundida da ga izvijesti o detaljima misije NSATU, a to je izvješće je pročitao pred Odborom za obranu.

'Posebno je naglašeno da NATO nije niti će postati strana u oružanom sukobu. Provedba plana je isključivo na teritoriju članica NATO-a', pročitao je Anušić.

'NSATU koordinira obuku i organizira opremanje Ukrajine radi unapređivanja jedinstva napora i potpore prema održivoj transformaciji ukrajinskij obrambenih i sigurnosnih snaga, interoperabilnih s NATO-om, usklađenih s NATO standardima, kako bi bile sposobnije braniti Ukrajinu i odvratiti daljnju agresiju Rusije', dodao je.

'Ovo demantira Milanovića i sve one kako imaju sumnju. Ovo će zatvoriti usta onima koji provode politiku straha', poručio je Anušić.

'Ovo je knock-out', dodao je zastupnik Hrvoje Zekanović.

Bauk: 'Predložit ću zatvaranje sjednice'

'Kada dođemo do točke koja se tiče NSATU-a, onda ću predložiti zatvaranje sjednice, a do tada ćemo raspravljati na otvorenoj sjednici. Činjenica je da sam se pokušao konzultirati s predstavnicima predlagatelja i vladajuće većina o mogućnosti zatvaranja samo jednog dijela te točke te sam vidio negativno raspoloženje oko toga', izjavio je Bauk.

Selak Raspudić: 'Milanović traži povjerenje koje mu ja ne mogu dati'

'Milanović od nas traži jedan vid političkog povjerenja... a ja mu ga ne mogu dati. Nismo dobili obrazloženje nego smo dobili današnju tvrdnju da on nikada nije rekao da će vojnici biti slani u Ukrajinu', izjavila je Marija Selak Raspudić.

'Ono što je njegova politička odgovornost jest da je stvorio dojam da će oni ići u Ukrajinu... Nema na temelju čega tražiti naše povjerenje jer je sam rekao da nije nikad rekao ono što je rekao.'

Anušić: 'Demantirajte sada Kundida'

Ministar Anušić rekao je:

'Postavlja se pitanje kako će se postaviti oporba i zašto su 15 dana iznošene neistine od strane Ureda predsjednika i predsjednika, i treba se postaviti pitanje koja je njihova uloga za ovim stolom; neka objasne zbog čeka su došli. Neka objasne zbog čega je svo ovo vrijeme obmanjivanja javnost, govorili su o uvlačenju Hrvatske u rat. Imate sada crno na bijelo odgovor načelnika Glavnog stožere i izvolite sada njega demantirajte, ako mene demantirate ili članove ovog Odbora samo zato što nismo pripadnici SDP-a.'

Arsen Bauk je predložio zatvaranje sjednice no sa pet glasova za i sedam protiv, odluka je odbačena.

Podržana odluka o sudjelovanju u 12 misija

Nakon trosatne rasprave Odbor je većinom glasova podržao odluke o sudjelovanju Oružanih snaga RH u 12 međunarodnih misija za koje je predsjednik Milanović dao suglasnost, a raspravu o misiji NSATU i prijedlogu zaključka predsjednika Odbora Arsena Bauka(SDP) o sazivanju sjednice Vijeća za obranu nastavit će nakon petominutne stanke.

Anušić se oglasio na Facebooku

Ministar Ivan Anušić oglasio se na Facebooku i objavio izvješće koje je načelnik Glavnog stožera Tihomir Kundid poslao po pitanju misije NSATU.

Selak Raspudić udaljena sa sjednice

Zastupnici i dalje raspravljaju o tome postoje li klasificirani podaci u vezi misije NSATU, a Marija Selak Raspudić na koncu je dobila i četvrtu opomenu od strane Arsena Bauka pa je bila udaljena sa sjednice.

'Moram vam čestitati što ste kao nečlanica Odbora toliko dugo izdržali na sjednici', poručio je Bauk.

Selak Raspudić će podržati Plenkovića u Saboru

'Zoran Milanović je uveo novo pravilo u igru da bi se izvukao iz neistina koji je govorio o ovoj misiji. To je pravilo glasilo da su to tajne informacije koje građani ne smiju znati... Miljetića sam direktno pitala da li optužuje NATO da obamnjuje javnost... Smatram to poražavajući kao i to da se preskače da je Milanović izjavio da će hrvatskih vojici biti u Ukrajini... to je izmišljotina u svrhu kampanje', izjavila je Marija Selak Raspudić za N1 nakon što je morala napustiti sjednicu Odbora za obranu.

'S obzirom na to da Zoran Milanović nije opravdao ono što traži od nas, a to je da mu vjerujemo na slijepo, nemam nikakvog razloga vjerovati mu dna tome da postoje neke informacije koje su u suprotnosti s ovom odlukom.'

Na upit o tome kako će glasati u Saboru, Selak Raspudić je utvrdila kako će dati podršku Plenkoviću.

'Prema građanima RH treba biti pošten i očekujem odgovornost prema savezima koje su sklopili. Da glasati ću, sutra ću obrazložiti sve... Zoran Milanović nije onaj kojemo ćemo vjerovati', izjavila je dodavši kako pretpostavlja da će tako glasati njen cijeli klub zastupnika što bi značila tri glasa za odluku Vlade o slanju vojnika na misiju NSATU.

Glasanje o misiji

Odbor je upućivanje hrvatskih vojnika u NATO misiju NSATU podržao sa sedam glasova za, jednim protiv i dva suzdržana. Konačnu odluku donijet će Sabor na glasovanju u petak, za što je potrebna dvotrećinska većina, tj. 101 zastupnički glas.

Tijekom višesatne rasprave koja se odužila do večernjih sati, predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić ustrajao je na prijedlogu da se sjednica Odbora zatvori za javnost, a zastupnici većine i ministar obrane Ivan Anušić uzvraćali da za tim nema potreba i da nemaju što skrivati.