opasna situacija

Odmah djelujte: Ovo su simptomi toplinske iscrpljenosti, mogu biti jako opasni

13.07.2024 u 10:28

Bionic
Reading

Stranica Severe Weather Europe objavila je simptome toplinskog udara i bolesti povezanih s ekstremnim vrućinama. Svjetska zdravstvena organizacija navela je opise simptoma i tretmana kojima si možete pomoći ukoliko klonete od vrućine

No valja napomenuti da su ovi savjeti i upute samo informativni. Ukoliko patite od kroničnih bolesti ili ste na neki drugi način ranjivi, najbolje je da se posavjetujete sa svojim liječnikom kako biste doznali važne detalje i dobili profesionalne savjete.

Severe Weather Europe posvetio je koristan članak ovoj temi. Ovo su stanja koja se mogu javiti uslijed ekstremne vrućine kojoj smo posljednjih dana izloženi, a koja će potrajati još barem nekoliko dana.

Dehidracija

Dehidracija se događa kada tijelo gubi previše vode da bi održalo normalne funkcije. Simptomi uključuju vrtoglavicu, umor, razdražljivost, žeđ, tamno žutu mokraću, gubitak apetita i nesvjesticu. Pijte puno vode ili razrijeđenog voćnog soka. Izbjegavajte kavu, alkohol i slatka pića. Premjestite se u hladniji prostor da se ohladite. Ako se ne osjećate dobro, nazovite svog liječnika ili hitnu pomoć.

Osip od vrućine

Osip od vrućine je osip koji svrbi uzrokovan pretjeranim znojenjem. Premjestite se u hladnije i suše okruženje i održavajte zahvaćena područja suhima. Hidratantne kreme mogu pogoršati stanje. Posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Toplinski grčevi

To se događa tijekom naporne aktivnosti kada se tijelo znoji i gubi vodu i sol. Toplinski grčevi manifestiraju se kao bolovi u mišićima ili grčevi. Ako se to dogodi, prestanite sa svim aktivnostima, pomaknite se/legnite na hladno mjesto i lagano podignite noge. Pijte vodu ili razrijeđeni sok. Istuširajte se ili okupajte hladnom vodom i stavite ledene obloge. Suzdržite se od vraćanja napornim aktivnostima nekoliko sati. Ako toplinski grčevi ne jenjavaju, potražite liječničku pomoć.

Toplinska iscrpljenost

Toplinska iscrpljenost je stanje uzrokovano dehidracijom, koja uzrokuje prekomjerni gubitak vode i soli. Simptomi uključuju jako znojenje, blijedu kožu, brz i slab puls, brzo i plitko disanje, slabost ili grčeve mišića, umor i slabost, vrtoglavicu, glavobolju, mučninu ili povraćanje i nesvjesticu.

Ako nastupi toplinska iscrpljenost, tijelo je potrebno ohladiti i rehidrirati premještanjem na hladno mjesto, ležanjem, hladnim tušem ili kupkom i stavljanjem hladnih obloga ispod pazuha, prepona ili stražnjeg dijela vrata. Rehidraciju treba provoditi uzimanjem malih količina hladne tekućine. Savjetuje se liječnička pomoć ako se simptomi ne povuku unutar sat vremena.

Toplinski udar

Toplinski udar nastaje kada tjelesna temperatura dosegne 40,5 °C, što je teško i po život opasno stanje! Važna je hitna prva pomoć u snižavanju tjelesne temperature i hitan poziv hitnoj pomoći! Više informacija o toplinskom udaru potražite ovdje.

Visoka relativna vlažnost tijekom toplinskog vala također može značajno utjecati na tijelo, čineći fizički izazov za one koji rade vani. Nakon jake kiše, intenzivno zagrijavanje pomaže isparavanju natopljenog tla, što rezultira višom vlagom od normalne.

Kada zračna masa ima temperaturu oko +35 °C, vlažnost ispod 60 posto je mnogo manji izazov nego kada je vlažnost vrlo visoka, npr. iznad 80 %. Stoga bi stvarna temperatura koja se osjeća bila blizu 50 stupnjeva Celzijusa. Čak i na temperaturama blizu 40-ih, tako sparan vrući zrak postaje teško podnijeti s čak nižom vlagom, 50 do 60 posto.