novi meteoalarm

Oluje prijete dijelovima Hrvatske, najavljeno jače grmljavinsko nevrijeme: 'Opasne brzine vjetra'

18.10.2024 u 08:55

Bionic
Reading

Petak će donijeti povremenu kišu, a na Jadranu je moguće i grmljavinsko nevrijeme, uz jugo koje bi lokalno moglo biti olujno. Do nedjeljnog jutra očekuje se još kiše, naročito na Jadranu, gdje bi mogla biti obilnija i praćena grmljavinom, uz dominantno jugo, koje će mjestimice biti olujno

Petak će ostati nestabilan, a na istoku Hrvatske pretežno do umjereno oblačno, prognozirala je Tomislava Hojsak iz DHMZ-a za HRT.

Prijepodne je na krajnjem istoku moguće sunčano razdoblje, dok će zapadni dijelovi poslijepodne doživjeti malo kiše. Vjetar će biti slab do umjeren, jugoistočnog i istočnog smjera. Dnevna temperatura će se kretati između 15 i 18 °C.

U središnjim dijelovima Hrvatske zadržat će se hladno vrijeme slično onom od četvrtka, uz temperature između 9 i 14 °C, no vjetar će biti slabiji. Oblačno vrijeme s povremenim kišama dominirat će područjem.

Kiša će biti češća na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj, uz rijetka sunčana razdoblja. U unutrašnjosti će vrijeme biti uglavnom mirno, dok će obala biti vjetrovitija, uz umjereno do jako jugo, koje će povremeno biti olujno u Istri i na otocima. U gorju će temperatura biti između 10 i 15 °C, dok će na obali i u unutrašnjosti Istre dosezati između 15 i 21 °C.

Srednji Jadran i unutrašnjost Dalmacije očekuju promjenjivo oblačno vrijeme s povremenim kišama i pljuskovima s grmljavinom. Dnevne temperature će se kretati između 20 i 23 °C. Na obali će jugo biti umjereno do jako, a prema otvorenom moru olujno, što će rezultirati umjereno valovitim do valovitim morem, na otvorenom i jače valovitim.

Ilustrativna galerija/Kiša u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Meteoalarm zbog olujnog juga

"Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorio je DHMZ.

Na jugu Hrvatske puhat će slabije, ali i dalje umjereno do jako jugo. U većem dijelu dana prevladavat će povećana naoblaka, uz kratka sunčana razdoblja. Očekuje se povremena kiša, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Dnevna temperatura zraka bit će između 18 i 23 °C.

Subota će donijeti još poneku kišu, a zatim stabilnije vrijeme. Na kopnu će subota biti oblačna, s kišom koja će uglavnom padati u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije.

Meteoalarm i u subotu

Jako i olujno jugo. Najjači udari vjetra > 75 km/h Mjestimice jaki i obilni pljuskovi. Količina oborine > 50 mm

"Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", upozorio je DHMZ.

Od nedjelje sunčano

Od nedjelje se očekuju pretežno sunčani dani, ali uz hladnija jutra. U ponedjeljak, nakon slabljenja sjevernog vjetra, moguća je pojava magle i niske naoblake. Magla i niska naoblaka moguća je i ponegdje na Jadranu.

Nedjelja i ponedjeljak donijet će sunčanije i povoljnije vrijeme za većinu Hrvatske, iako će subota još uvijek biti oblačna i kišovita, s lokalno obilnijim pljuskovima, naročito na sjeveru. Jugo će postupno slabjeti, dok će na sjeveru zapuhati bura, navodi Tomislava Hojsak iz DHMZ-a u prognozi za HRT.