ne žele patnju naroda

Opozicija u Venezueli odbija dijalog i kontaktne skupine

06.02.2019 u 21:24

Bionic
Reading

Venezuelanski parlament, u kojem većinu mjesta drži oporba, donijela je u utorak deklaraciju kojom odbija "bilo kakav dijalog ili kontaktnu grupu koji bi produžili patnju naroda", priopćio je predsjednik parlamenta i samoproglašeni predsjednik države Juan Guaidó.

Odluka je donesena dan uoči sastanka u glavnom urugvajskom gradu Montevideu gdje nekoliko vlada EU-a i Meksiko namjeraju razgovarati o političkon rješenju krize u Venezueli.

Guaido i njegove pristaše odbijaju to posredovanje pa su u utorak priznali deklaraciju Grupe iz Lime, skupine koju čine neke latinoameričke zemlje i Kanade, koja je priznala Guadióa za privremenog predsjednika te naftom bogate južnoameričke zemlje.

"Odobrili smo sporazum koji priznaje podršku Grupe iz Lime i zemalja Europe. Njime odbijamo bilo kakav dijalog ili grupu za kontakt koji produljuje patnju naroda. Jedini cilj je ukidanje uzurpacije, prijelazna vlada i slobodni izbori", poručio je Guaido na Twitteru.

On se 23. siječnja proglasio predsjednikom Venezuele te je najavio sazivanje predsjedničkih izbora "u najkraćem roku".

Grupa iz Lime je u ponedjeljak u Ottawi potvrdila da priznaje 35-godišnjeg Guaidoa za privremenog predsjednika a to je isto u ponedjeljak učinila 21 od 28 zemalja Europske unije uključujući Hrvatsku.

Istovremeno je u Caracasu održana sjednica Ustavotvorne nacionalne skupštine, parlamenta koji je prema ustavu iznad onog u kojem oporba ima većinu i gdje većinu mjesta drže pristaše Madura.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro, izabran na izborima u svibnju 2018. čije rezultat oporba odbija priznati, ranije je poručio da je spreman za dijalog i sudjelovanje na konferenciji o Venezueli.

U četvrtak bi u Montevideu trebale sudjelovati zemlje koje su priznale i koje su odbile priznati Guaidoa. Na sastanku se očekuju Urugvaj, Meksiko, Bolivija, Kostarika, Ekvador te zemlje EU-a Španjolska, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Portugal, Švedska i Velika Britanija.