vatrogasci interveniraju

Oprez: Ubod ovih kukaca može biti smrtonosan, a ovih dana su posebno agresivni

26.07.2024 u 12:16

Bionic
Reading

Svakog ljeta - nova invazija stršljena. Insekti koji žive u stablima, dimljacima i krovištima posebno su opasni i njihov ugriz može biti smrtnonosan. Evo što kaže struka o toj opasnoj životinji

"U prošloj godini smo imali 41 intervenciju, sad već imamo tridesetak, a evo još nije ni pola sezone", rekao je za Dnevnik.hr Stjepan Koški, zapovjednik DVD Valpovo. Ovo je doba godine kad su stršljeni najaktivniji.

"Zato što im je sad vrijeme intenzivne prehrane. Kad imaju obilje hrane onda je i ubrzano razmnožavanje, nove generacije stvaraju, grade gnijezda", objašnjava Koški. Vatrogasci naglašavaju da u slučaju ako uoče gnjezna stršljena kontaktiraju 122 ili vatrogasce i da ih sami ne diraju.

Ubod stršljena može biti smrtonosan. U osječkoj bolnici već su pružali pomoć."Imali smo nekoliko situacija, evo sad u zadnjoj smjeni bio je pacijent koji je od ranije imao alergijsku reakciju na ubod", rekla je za Dnevnik. Anita Vadlja, iz Hitnog prijema KBC Osijek.

Najveći je rizik za osobe koje su ranije pretrpjele ubod stršljena, ili su alergične na ubod osa i pčela. Za njih je važna svaka minuta.

"Bitno je naglasiti da ne idu sami u hitnu službu nego u pratnji jel to vrlo brzo se pogorša. Drugo, bilo kakvi ubodi u području glave i vrata, ako imaju osjećaj otežanog disanja, otoka grla, jezika, ostalo, trebaju doći", rekla je Vadlja.