GAMEREPORT

Order of War – natrag u Drugi svjetski rat

29.09.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Konzolašima poznata kompanija Square Enix odlučila se za veliki proboj na zapadno tržište. No umjesto da nastavi s originalnošću, ova japanska izdavačka kuća odlučila je izdati nešto sasvim obično - RTS u Drugom svjetskom ratu

Jedno je igrati na sigurno, ali je nešto sasvim drugo musti kravu kojoj samo štone otpadne vime. Stvarno, WW2 je toliko isforsiran da će taj podatak mnogeigrače odbaciti od pomisli da igru uopće instaliraju na tvrdi disk. Ipak, to bibila greška! Naime, Order of War podsjeća na velebni World in Conflict koji nasje ne tako davno oduševio svojom prekrasnom grafikom i atmosferom. Order of Warbarem mu sliči po grafici. Bojišta su ogromna i koloristična, a baratanjekamerom posve slobodno.

Znači, ako želite igrati iz ptičje perspektive –igrajte. Ako želite vojnicima vidjeti zjenicu oka – gledajte. Za grafičkuimpresivnost odgovorna je i tzv. filmska kamera. Ovo je automatski vizualni modu kojem računalo samo 'režira' i bira najbolje kadrove iz tekuće borbe. Dobarštos, ali nakon nekog vremena zbog svoje nefunkcionalnosti dosadi. Srećom, Orderof War ima jednu specifičnost po kojoj se razlikuje od mnogih WW2 strategija.Osim kao Amerikanci, možete zaigrati i kao pripadnici nacističkog Wermachta. Da,i to u kampanji iz 1944. godine u kojoj su Wermachtove trupe pritisnute svesnažnijim nadiranjem Crvene armije.

No moramo reći da je Order of Warigra izuzetno ogoljene arhitekture. Ova strategija neće vas gnjaviti gomilomopcija, statističkih podataka i nekom pretjeranom povijesnom autentičnošću. RTSpuristi bi na ovo mogli poskočiti, no i njima valja reći da je Order of Wardosta dubok. Naime, igra inzistira na čistoj taktici. Nema ni govora o priglupimtank rushevima jer će vas neprijatelj pravilnim protunapadom srediti u trenutku.Iako naizgled siromašan, Order of War je naslov u kojem trebate razmišljati ipomno planirati svaki potez. No s druge strane, Order u ovome nikada nepretjeruje, pa je pristupačan i prosječnim igračima koji su voljni posvetitinešto svog vremena usvajanju njegove jednostavne, ali stroge mehanike.Solidno!