OPASNOST OD BREXITA

Orešković za CNN: Ostat ćemo u Bruxellesu do nedjelje ako treba

19.02.2016 u 18:58

Bionic
Reading

Premijer Tihomir Orešković sudjeluje na summitu o Bruxellesu pa je komentirao za CNN pregovore o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije. 'Kada je o Hrvatskoj riječ, mi podupiremo ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji. Nemamo nikakvih zadrški', napomenuo je Orešković potvrdivši da su sudionici summita spremni, ako bude trebalo, ostati u Bruxellesu i do nedjelje kako bi osigurali zadovoljavajuće rješenje i za britanskog premijera Davida Camerona i za članice Europske unije. Oreškovićev intervju za CNN u Hrvatskoj donosi televizija N1

Upitan koliko je uvjeren da će se u Bruxellesu postići dogovor kojim će svi biti zadovoljni, Orešković je kazao da je to i dalje otvoreno pitanje.

'Britanski premijer Cameron jučer je vrlo snažno iznio svoje viđenje. Mislim da svi vrlo jasno vidimo izazov s kojim je Ujedinjeno Kraljevstvo suočeno. Riječ je kako vidimo o očitoj podjeli, otprilike 50:50 posto stanovnika koji žele ostati unutar Europske unije, i onih koji žele izlazak iz Unije. U tom kontekstu je jasno da trebamo europsko rješenje i mislim da svi radimo na pronalasku tog rješenja', rekao je Orešković, prenosi N1

Novinarka CNN-a pitala ga je, s obzirom na njegovu funkciju premijera jedne od najmlađih članica EU-a kojoj su trebale godine da uđe u klub europskih zemalja, kako on doživljava britansku namjeru da izađe iz EU-a?

'Za mene, ne samo kao možda najmlađu članicu, već i kao zemlju koja je dio saveza, Britanija je integralni dio Europske unije. Stoga ja ne mogu vidjeti Europu bez Ujedinjenog Kraljevstva. Ali se nadam i da UK, ili ako hoćete Britanija, ne vidi sebe u budućnosti kao zemlju koja je izvan Europske unije. Zajednički očito moramo doći do rješenja i do kompromisa kako bismo na kraju dana imali sporazum.'

Postoji prostor za određene promjene

Što ako i druge zemlje počnu vršiti pritisak na Uniju, ili izraze želju za izlaskom iz Europske unije, za koju je Hrvatska toliko dugo ispunjavala zahtjeve za članstvo?

'Mislim da na kraju dana moramo vidjeti sve izazove s kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo suočeno. Mislim da su to četiri vrlo specifična područja: ekonomija, državna nezavisnost, konkurentnost i na kraju socijalna politika i sloboda kretanja unutar EU-a. Stoga mislim da je priznavanje specifičnih problema s kojima je suočena Britanija u širem europskom kontekstu, u kontekstu trgovinskog sporazuma i okviru europske povelje daje prostor za određene promjene koje neće ugroziti same temelje sporazuma o europskom slobodnom tržištu. Na kraju moramo prihvatiti i potencijalne posljedice ako nemamo zajedničko tržište. Vjerujem da to s financijskog aspekta ne bi bilo pozitivno ni za Britance ni za Europsku uniju', rekao je Orešković.

'Kada je o Hrvatskoj riječ, mi podupiremo ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji. Nemamo nikakvih zadrški. Kad pogledamo četiri točke koje sam spomenuo, one će varirati, različite države će imati različite stavove. O onoj posljednjoj, o socijalnim naknadama, sigurno će još biti riječi', dodao je.

Hoće li ostati u Bruxellesu sve do nedjelje ako bude potrebno?

'Svi ćemo ostati ovdje do nedjelje ako bude potrebno kako bismo osigurali zadovoljavajuće rješenje za premijera Camerona i članice Europske unije', odgovorio je Orešković.

Cijeli razgovor premijera Oreškovića za CNN možete pogledati ovdje.