PODZEMNI HAMAS

Otkriven 1,7-kilometarski tunel do Izraela

14.10.2013 u 15:03

Bionic
Reading

Izraelska vojska otkrila je ovih dana 1,7 kilometara dug tunel iz Pojasa Gaze do Izraela. Vojska tvrdi da je mogao biti korišten za nove napade na izraelske ciljeve, a Hamas, koji je na vlasti u tom izoliranom palestinskom području, odgovara da Izrael 'preuveličava stvari'

Takvi tuneli ranije su bili korišteni i za vojne aktivnosti palestinskih pobunjenika koje izraelske vlasti sada optužuju da pripremaju nove terorističke napade. Hamasov glasnogovornik tvrdi da je uzbuna oko tog tunela samo 'izgovor za blokadu i kontinuiranu agresiju na Pojas Gaze'.

Kako javlja BBC, tunel je otkriven blizu kibuca Ein Hashlosha nakon što su se tamošnji stanovnici žalili na neobičnu buku iz graničnog područja duž kojeg je Izrael podigao strogo čuvanu ogradu. Početak podzemne građevine nalazi se u selu Khan Younis u Gazi. Izraelska vojska tvrdi da je u tunelu pronašla i eksplozive – BBC ne navodi koje vrste.

Kao sankcije zbog gradnje ovog tunela izraelske vlasti odredile su blokadu isporuke građevinskih materijala u Gazu - za privatni, ali i za humanitarni sektor.  Pojas Gaze inače je poznat po podzemnim tunelima - pogotovo prema Egiptu, preko granice na kojoj je Izrael podigao skandalozni betonsko-čelični bedem.

Inače, tekuću godinu izraelsko-palestinskih odnosa izraelski je premijer Benjamin Netanyahu nazvao 'najmirnijom u više od desetljeća'.

Snimak otkrivenog tunela u prilogu mreže Jewish News One