PRIPADNICI ARMIJE BIH

Otkriven identitet uhićenih Bošnjaka koje se tereti za ratne zločine kod Konjica

05.12.2017 u 10:43

Bionic
Reading

U dva dana u svibnju 1992. godine na području Konjica, ponajviše na lokaciji Bradine, pripadnici Armije BiH pobili su 26 srpskih civila

Dvadeset i dvije godine poslije uhićeni su izravni zapovjednici, ali i ubojice za koje postoje iskazi brojnih svjedoka. Njih se, prema priopćenju Tužiteljstva BiH, koje je naložilo uhićenja i vodi istragu, tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, što je prvi put da državno Tužiteljstvo procesuira visoke policijske i vojne bošnjačke dužnosnike po odredbama Kaznenoga zakona koji je do sada bio rezerviran za Hrvate i Srbe i koji je automatski nosio dvostruko veće kazne zatvora.

Među uhićenima i prvi na popisu Tužiteljstva je Šefko Nikšić, stric predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, piše Večernji list BiH. 

Tužiteljstvo je također dodalo kako je riječ o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okolice, 'koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti s tog područja'. Među navedenim zločinima obuhvaćena su; ubojstva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava”.

Večernji list donosi identitet uhićenih: Nikšić Šefik, Alikadić Adnan, Pirkić Mitko, Ćosić Safaudin, Cakić Muhamed, Hebibović Ismet zv."Broćeta", Balić Redžo, Lukomirak Hamed, Padalović Almir, Jusufbegović Sead, Ćibo Senadin, Ramić Agan i Ramić Esad.