prijetnja europi

Ova karta pokazuje zemlje u kojima cvjeta krajnja desnica: 'Postoji rizik od kaosa'

11.06.2024 u 09:18

Bionic
Reading

Tri dana glasanja u 27 država članica EU-a dovela su do uspjeha krajnje desničarskih stranaka u nekoliko zemalja, za što je stručnjak iz Europskog vijeća za vanjske odnose rekao da signalizira pomak udesno u Europskom parlamentu

'Povrh političkih posljedica u državama, ključni ishod izbora je pomak udesno u Europskom parlamentu', rekao je Pawel Zerca, viši politički suradnik pri Europskom vijeću za vanjske odnose, piše Newsweek.

U Francuskoj je stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen osvojila 31,5 posto glasova, a samo 14,5 posto dobio je savez Besoin d'Europe, koji uključuje Renesansu predsjednika Emmanuela Macrona, što je francuskog šefa države potaknulo na raspisivanje parlamentarnih izbora za četiri tjedna.

U Italiji je arhikonzervativna skupina Braća Italije premijerke Giorgie Meloni osvojila 28,8 posto glasova, učetverostručivši ono što joj je pripalo na izborima za EU 2019. i premašivši 26 posto, koliko je osvojila na nacionalnim izborima 2022.

U najmnogoljudnijoj zemlji EU-a ekstremno desna stranka Alternativa za Njemačku (AFD) dobila je 16,2 posto glasova, pretekavši socijaldemokrate kancelara Olafa Scholza. Još jedna zemlja u kojoj jača desnica je Austrija, u kojoj je Slobodarska stranka (FPÖ) pobijedila s 25,5 posto, ispred konzervativne Narodne stranke s 24,7 posto i Socijaldemokrata s 23,3 posto.

Dobici desnice na štetu zelenih

Dok su se glasovi u ponedjeljak još prebrojavali, privremeni rezultati pokazali su da će u Europskom parlamentu od 720 mjesta demokršćani imati njih 189, 13 više, te socijalisti i demokrati 135, četiri manje, a to su dvije glavne proeuropske skupine. Liberalna grupa Renew imat će 83 mjesta, što je pad od 19 mandata.

Ova gornja slika prikazuje glasove na europskim parlamentarnim izborima, gdje EPP označava Europsku pučku stranku desnog centra, S&D su Socijalisti i demokrati lijevog centra, a RE je Renew Europe, liberalna proeuropska skupina.

Karta također prikazuje GFA, skupinu Zelenih/Europskog slobodnog saveza. Na desnoj strani političkog spektra su ECR (Grupa europskih konzervativaca i reformista) i krajnje desni ID (Grupa za identitet i demokraciju). Također su zastupljeni NI (nevezani članovi) i ljevica.

Diljem Europe dobici desnice išli su na štetu zelenih, za koje se očekuje da će izgubiti oko 20 mjesta u zakonodavnom tijelu, izvijestio je Associated Press.

Međutim početne projekcije za izbore u EU da je Europska pučka stranka desnog centra ojačala svoju kontrolu u Europskom parlamentu navele su šeficu Europske komisije Ursulu von der Leyen da inzistira na tome da se 'centar drži'.

U međuvremenu, u procjeni koju je podijelila s Newsweekom, nerezidentna viša suradnica Atlantskog vijeća Carol Schaeffer rekla je da AfD nije postigao onoliko koliko se očekivalo, da je stranka Fidesz Viktora Orbána u Mađarskoj izgubila tlo, a nizozemska Stranka za slobodu dobila je zastupnike, ali nije u potpunosti pobijedila.

'Dakle, iako je krajnja desnica ostvarila značajne uspjehe diljem EU-a, njihov zamah teško da je neosporan', rekla je. Zerca je dodao da su 'najveće dobitnice ovih izbora dvije obitelji radikalne desnice'.

Rezultati u skladu s trendom

Rekao je da su rezultati usklađeni s desnim trendom u državama članicama EU-a, gdje su radikalne desničarske stranke dio nacionalnih vlada u osam od 27 zemalja i zajedno bi mogle opstruirati europsko parlamentarno zakonodavstvo.

'Ova promjena mogla bi utjecati na politike o klimi, migracijama, proširenju, proračunu i vladavini prava ako desničarske stranke počnu surađivati', rekao je. Rezultat iz Austrije 'mogao bi također najaviti sudjelovanje krajnje desnice u sljedećoj vladi zemlje nakon nacionalnih izbora kasnije ove godine'.

Zerca je rekao da postoji rizik od 'rastućih podjela, pa čak i kaosa' unutar Europskog parlamenta i Europskog vijeća, 'što prijeti europskom jedinstvu i sposobnosti za postizanje kompromisa', posebno s obzirom na rat u Ukrajini i moguće Trumpovo predsjedništvo.