što se kuha?

Ovo se nije dogodilo od početka rata: U Crno more ušle tri ruske podmornice

31.07.2024 u 20:57

Bionic
Reading

Ruska mornarica istovremeno je rasporedila tri svoje podmornice s krstarećim projektilima u Crno more. Od početka rata u Ukrajini, u Crnom moru, pred obalama Ukrajine, nije bilo toliko napadačkih podmornica

Podmornice, za koje zapadni analitičari vjeruju da su poboljšani primjerci klase Kilo, raspoređene su samo nekoliko tjedana nakon što je zadnji patrolni brod ruske Crnomorske flote napustio luku u Krimu jer su bili izloženi konstantnim napadima ukrajinskih dronova.

Dmitro Pletenčuk, glasnogovornik ukrajinske mornarice, potvrdio je da je Rusija prvi put istovremeno poslala tri podmornice s krstarećim projektilima u crnomorsku regiju.

Pletenčuk kaže da su ruske podmornice velika prijetnja, ali i da je famozna Crnomorska flota sad samo 'podmornička flota'.

Samo u Crnomorskoj floti Rusi imaju šest poboljšanih podmornica klase Kilo. Jedna od njih, koja je stacionirana u Rostovu na Donu, oštećena je prošle jeseni raketom Storm Shadow u napadu Ukrajinaca. Podmornice klase Kilo, inače, imaju dizel-električne motore i naoružane su krstarećim raketama Kalibr.

Ruska krstareća raketa Kalibr Izvor: Profimedia / Autor: Not specified / WillWest News / Profimedia

Ukrajina je lani izvela nekoliko zapaženih napada na luku Sevastopolj te ruske brodove i podmornice. Uz napade dronovima, to je izazvalo povlačenje Crnomorske flote u druge baze u regiji. Satelitske slike potvrđuju konstantno razmještanje ruske mornarice diljem Crnog mora.

Budući da je ukrajinska mornarica još na početku rata uništena ruskim zračnim napadima, Ukrajina se oslanja na dronove i projektile da bi nanijela štetu ruskim brodovima u Crnom moru.

Ruske nuklearne podmornice Izvor: Profimedia / Autor: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia

Uspjesi u Crnom moru predstavljaju svijetlu točku za Ukrajinu usred iscrpljujućih borbi na kopnu.

Američki ministar obrane Lloyd Austin izjavio je da su Ukrajinci potopili ili oštetili najmanje 24 ruska broda u Crnom moru. No analitičari su suglasni - podmornice naoružane krstarećim projektilima golema su prijetnja za branitelje jer ih je gotovo nemoguće pronaći i napasti.

Rusija, vjeruje se, u službi ima čak 21 podmornicu klase Kilo, za koje se vjeruje da su jedan od najuspješnijih mornaričkih projekata uopće. U proteklih četrdesetak godina Rusi su ih sagradili više od sedamdeset te su u službi Kine, Alžira, Vijetnama, Indije i Irana. Zanimljivo, jedna podmornica klase Kilo, izgrađena 1986., najstariji je aktivan primjerak u klasi te još uvijek služi u članici NATO-a - Poljskoj.