šef britanske vojske:

'Moramo biti spremni za rat u roku tri godine, Rusi će urlajući krenuti u osvetu'

23.07.2024 u 22:49

Bionic
Reading

Britanska vojska mora biti spremna za tri godine za rat protiv Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje, upozorio je novi načelnik Glavnog stožera britanske vojske general Sir Roland 'Roly' Walker

U neuobičajeno otvorenim opaskama za djelatnu vojnu osobu, Walker je upozorio da bi taj spoj prijetnji mogao dovesti do 'osovine preokreta' do 2027. ili 2028., objavio je Sky News. Naglasio je da sukob nije neizbježan, ali je rekao da će ruski predsjednik Vladimir Putin iz svoje invazije na Ukrajinu izaći 'vrlo, vrlo opasan' i da će željeti odmazdu protiv država koje su pomagale Ukrajini, poput Ujedinjenog Kraljevstva, bez obzira na to hoće li Rusija dobiti ili izgubiti rat u Ukrajini.

'Poanta je u tome da kada mislite da su Rusi pali, oni će se urlajući vratiti kako bi se osvetili', rekao je na brifingu s novinarima na marginama godišnje vojne konferencije. General Walker također je upozorio na potencijal kineske invazije na Tajvan, želju Irana da razvije nuklearno oružje i prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja. Opisao je kako ove zemlje stvaraju međusobne odnose - dijeleći oružje i tehnologije - i kako bi se taj izazov mogao spojiti do 2027. i 2028.

  • +5
Ruska vojska - pripadnici zračno-desantnih snaga na vježbi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

'Zato ste došli do ove točke, do 2027. - 2028. ovaj spoj je možda dosegao neku vrstu zajedničke singularnosti i vaše sposobnosti da se nosite s njima pojedinačno kroz sustav temeljen na pravilima, značajno su smanjene. Problem u jednom području vjerojatno će izazvati detonaciju simpatija u drugom i stoga je to globalni problem na koji se diljem svijeta gleda iz različitih perspektiva', rekao je Walker.

S obzirom na navedene prijetnje, general Walker je rekao da postoji hitna potreba da britanska vojska ponovno izgradi svoju sposobnost odvraćanja budućih ratova s ​​vjerodostojnom borbenom moći. Također je upozorio da će vojska izgubiti ako se drži starih ideja o ratovanju, umjesto da se prilagodi novim tehnologijama koje transformiraju bojno polje.

  • +4
Britanska vojska Izvor: EPA / Autor: WAEL HAMZEH

'Kažem da nismo na neumoljivom putu u rat, ali ono što imamo je apsolutna hitnost da obnovimo vjerodostojnu čvrstu moć kako bismo osigurali odvraćanje', rekao je i to opisao kao 'neratni plan'. Cilj mu je, kaže, do 2027. udvostručiti sposobnost vojske da se bori, a do kraja desetljeća da bude u stanju uništiti neprijateljsku vojsku najmanje tri puta veću od britanske. Naglasio je da mu za to neće biti potrebno više vojnika ili novca, alli je isto tako upozorio da je protiv bilo kakvih daljnjih rezova u veličini vojske i u obrambenom proračunu.