RED POTICAJA, RED REZOVA

Ovo su Vučićeve mjere za ekonomski preporod Srbije

12.05.2014 u 11:42

Bionic
Reading

Novi premijer Srbije Aleksandar Vučić objavio je mjere ekonomske politike koje bi trebale preporoditi srpsko gospodarstvo. Potezi Vučićeve vlade usmjereni su na borbu protiv sive ekonomije, poticanje kreditnih aktivnosti i investicija te gradnju jeftinih stanova

Najviše zanimanja u Srbiji izazvala je najava gradnje jeftinih stanova, čime bi se velikom broju mladih obitelji omogućilo povoljno rješenje stambenog pitanja. Premijer Vučić je najavio da vlada pregovara s Araptecom, jednom od najmoćnijih arapskih građevinskih kompanija, o izgradnji 100.000 stanova.

Država bi osigurala besplatno zemljište i povoljne kredite uz kamatu od 3,1 do 3,2 posto na rok od 20 do 30 godina. Cijena kvadrata stana bila bi između 300 i 400 eura, pa bi mjesečna rata za stan od 80 kvadrata iznosila svega 120 eura, što je manje od cijene najma.

'Uništili smo visokogradnju, a niskogradnju sveli na mafijaško poslovanje i sada će država pomoći onima koji žele graditi, ali da ne računaju na zarade od sto posto', rekao je Vučić, predstavljajući sinoć na TV Pinku projekt jeftine stanogradnje.


Privatnom sektoru vlada planira osigurati povoljnije kreditiranje. Radi se o subvencioniranim kreditima za poboljšanje likvidnosti. Banke će plasirati 1,2 milijarde eura takvih kredita, a država će sudjelovati sa 60 milijuna eura subvencija.

Subvencionirani krediti preko banaka, odnosno najpovoljniji mogući krediti za privatni sektor, prema riječima Vučića, trebaju omogućiti da država praktično pomogne privredi i smanji joj troškove.

Treći paket mjera usmjeren je na suzbijanje sive ekonomije, što bi trebalo dovesti do znatno većeg zapošljavanja. Model predviđa da svaka kompanija koja ima tri ili četiri zaposlena - ako zaposli još jednog, za njega plaća samo 30 posto obaveza, a država ostalih 70 posto za socijalno i mirovinsko osiguranje.

Vučić je podsjetio da su u Srbiji problem upravo doprinosi, odnosno da neto plaće nisu velike te da iznose oko 390 eura, ali da su bruto plaće 633 eura, što je više nego u Bugarskoj ili Rumunjskoj, u kojima su plaće opterećene do 27 posto. Naveo je i da će ove mjere, koje bi trebale trajati dvije do tri godine, imati pozitivan učinak na proračun.

Na popravljanje poslovne klime značajno bi trebali utjecati i novi zakoni koji uskoro ulaze u skupštinsku proceduru. Radi se o zakonu o privatizaciji, zakonu o stečaju te zakonu o radu.

Vučić se uzda u strane investicije, a najviše očekuje od arapskih ulagača. Zato planira kreirati najbolji 'investicijski paket u ovom dijelu Europe'. Podsjeća da Srbija u ovom trenutku ima najveću pokrivenost izvoza uvozom u svojoj novijoj povijesti, negdje oko 73 posto, a cilj je premašiti 80 posto.

Paralelno s poticanjem gospodarskog rasta, Vučićevu vladu čeka težak zadatak stabilizacije državnih financija. Za početak je najavio drastične rezove u povlasticama koje su uživali brojni dužnosnici u državnim institucijama te smanjenje plaća u javnom sektoru od 10 posto. Proračunska rupa krpat će se i privatizacijom, a najizdašniji prihod očekuje se od prodaje Telekoma Srbija. 

Srpski premijer danas se sastaje s predstavnicima 29 banaka, oko 150 stranih kompanija, 69 građevinskih firmi i oko 200 domaćih poduzeća kako bi čuo njihove stavove prije nego što vlada usvoji paket mjera.