Palačinke od skute s jagodama
Ovakve su palačinke dušu dale za doručkiranje, jer su pjenasto lagane, osvježavajuće, a zasitne. Sa svježim jagodama i žlicom meda ili agavinog sirupa oličenje su zdravlja i hranjivosti ;). A kako tek bijela kava ide uz ovo uf ... morate probati, nema vam druge!
za cca. 25 komada, palačinki
250 g skute (što bi značilo ricotta sir)
125 ml mlijeka
2 veća jaja, bjelanjak i žutanjak posebno
100 g brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žličice vanilin šećera
prstohvat soli
maslac
korica limuna
poslužiti uz svježe jagode, sa žlicom meda, agavinog ili javorovog sirupa ili šlaga
Skutu, mlijeko i žutanjke stavite u zdjelu i miksajte dok se sastojci ne sljube. Umiješajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, sol i nastavite miksati dok ne dobijete glatko tijesto.
Ako volite limunasti šmek ubacite u smjesu prstohvat naribane korice od limuna. Bjelanjke koje ste odvojili odvajajući žutanjke ;) ... istucite pjenjačom dok ne postanu pjenasti pa ih ubacite u smjesu koja izgleda kao glatko tijesto.
Na tavi rastopite maslac i na njega izlijevajte pune desertne žlice tijesta.
Pecite palačinku dok ne poprimi zlatnožutu boju s jedne i druge strane.
Kad ih ispečete dovoljno za jedan obilniji doručak, jer smjese ima za cca. 25komada, servirajte ih tople, uz jagode, šlag, med, sirup (agavin, javorov) i šalicu čaja ili bijele kave.