SIMBOL KRŠĆANSKOG PROGONA

Papa Franjo proglasio svecima 'mučenike iz Damaska'

20.10.2024 u 17:46

Bionic
Reading

Papa Franjo u nedjelju je kanonizirao 14 osoba, među kojima su i "damaščanski mučenici", ubijeni u Siriji za vrijeme Osmanskog Carstva, koji su simbol kršćanskog progona, a obred kanonizacije Sveti Otac je predvodio na Trgu svetoga Petra u prisutnosti tisuća vjernika iz cijelog svijeta.

"Upisujemo ih među svece", rekao je Papa izgovorivši svako ime posebno.

Kanonizacija je, nakon beatifikacije, posljednji korak prema svetosti u Katoličkoj Crkvi. Potrebna su tri uvjeta, od kojih je najvažniji da je pojedinac učinio barem dva čuda. On ili ona moraju biti mrtvi najmanje pet godina, a za života su morali voditi uzoran kršćanski život.

Među skupinom je 11 osoba poznatih kao "mučenici iz Damaska" koji su proglašeni svecima oko 160 godina nakon smrti.

Osmoricu franjevačke braće i tri laika maronita (kršćane koji govore arapski), sve iz istog samostana, u srpnju 1860. godine ubili su militanti Druza u glavnome gradu Sirije, tada pod osmanskom vlašću. Papa Pio XI. proglasio ih je blaženima 1926. godine.

Papa Franjo proglasio 'mučenike iz Damaska' svecima Izvor: EPA / Autor: MASSIMO PERCOSSI

Damask je dom jednoj od najstarijih kršćanskih zajednica na svijetu, ali se, po podacima Vatikana, njegova kršćanska populacija danas smanjila na samo oko 2 posto. Brojni su građani, i kršćani i pripadnici ostalih vjera, napustili grad nakon početka građanskog rata u Siriji 2011.

Mučeništvo kanonizirane grupe iz Damaska ​​"ne razlikuje se previše u odnosu na stanje u kojemu su se danas na Bliskom istoku našli brojni kršćani", piše Vatican News, službeni novinski portal Vatikana.

Preostale tri osobe koje je Franjo u nedjelju kanonizirao umrle su početkom 20. stoljeća, a osnovale su vjerske zajednice.

Riječ je o talijanskome misionaru Giuseppeu Allamanu, talijanskoj časnoj sestri Eleni Guerri i Kanađanki Marie-Leonie Paradis.